U trendu

Hrvati o filmu „Toma“: Patetično igranje s nostalgijom, perike i lažni nosevi

Nedavno je u Hrvatskoj počelo prikazivanje filma „Toma“, a tamošnji kritičari objavili su odmah tekstove u kojima tvrde da su „maske odvratne, ali da će se film ipak gledati“.

Prva kritika objavljena je na portalu Index i u njoj autor tvrdi da je „odrastao u kulturi u kojoj nije mogao izbeći Tomine pesme“, ali da je, objektivno, „film patetično igranje s nostalgijom“.

„Ono što će vam prvo upasti u oči jesu loše (tačnije, odvratne) maske, zbog kojih glumci mahom izgledaju kao oni mrtvaci iz kultnog Sabirnog centra“.

„Estetski je na nivou pesama glavnog lika – dakle, umoran od života, pa idemo u kafanu da razbijamo čaše do zore. Takav pristup životu u filmu kroz tragični lik Ljiljane dobija čak i filozofsko opravdanje – i jedna od poruka filma je da je bolje cunjati po beogradskim kafanama i razbijati čaše uz Tominu muziku nego biti smrtno ozbiljan doktor koji leči ljude od raka“.

Autor teksta o filmu Dragana Bjelogrlića u „Slobodnoj Dalmaciji“ Tominu smrt poredi sa smrću Jugoslavije i tvrdi da „uprkos veštačkim nosevima koje smo videli, udara u kafansku dušu“.

„Nedugo pre odjavne špice Toma posvećuje sarajevski koncert 1991. „za sve kojih više nema i za ono čega više neće biti“ i to kao da je Bjelogrlićeva režijska zvezda vodilja, zalog velike gledanosti filma, inače retkog i sasvim finog primerka biografske drame na ovim prostorima. Može kraljica sevdalinki Silvana Armenulić (upečatljiva Tamara Dragičević) u jednoj sceni reći „ne biraš ti publiku, nego publika tebe“, ali „Toma“ je, dakle, ciljano birao najširi krug gledalaca“.

„Rečju, „Toma“ ume biti autentičan nezavisno od veštačkih noseva i perika, udariti u kafansku dušu i, uprkos „kalkulaciji“, pogoditi iskrenu emociju i melanholiju, ne samo Zdravkovićevu balkansku, već i univerzalnu.

Holivudski zašećerena biografska drama ima melos balkanske narodnjačke gorčine, tuge i tragike, dovoljno da prizemlji ponekad povišenu melodramu na rubu patetike. „Ne ide slatko na rakiju“, kaže Toma u jednoj sceni, ali rakija ide na slatko u filmu koji, poput glavnog lika, peva iz duše i zanimljivo prelama Zdravkovićevu smrt sa smrću Jugoslavije. S njima kao da je umrla i narodna muzika kakvu peva „Toma“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)