U trendu

Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

BRISEL – Svečanom ceremonijom potpisivanja ugovora o prihvatanju zajedničke valute evro, Hrvatska će danas i zvanično dobiti ”zeleno svetlo” da od 1. janura 2023. godine postane 20 članica Evrozone.

Danas će biti poznati i kurs konverzije dosadašnje hrvatske valute kune u evro, a hrvatski ministar finansija, Zdravko Marić, kaže da će od septembra u zemlji biti obavezno prikazivanje cena u obe valute.

On je naglasio u Briselu da je u pitanju ”veliki i istorijski” dan za Hrvatsku.

”Ovo je dobra i pozitivna vest ne samo za Hrvastku već i za celu evrozonu. Kurs evra i dolara su se jako priblizili, tržišta šalju različite signale, puno je neizvesnosti i spekulacija o razvoju situacije u narednom periodu. U moru takvih informacija, jedna pozitivna o pristupanju Hrvatske evrozoni je više nego dobrodošla”, poručio je Marić iz Brisela.

Pred početak sastanak ministra finasija EU, na čijim marginama će se u 13 časova održati i ceremonija potpisavnja ugovora o pristupanju Hrvatske grupi evropskih zemalja sa zajedničkom valutom evro, Marić je ocenio da u Hrvatskoj i EU nema naznaka o usporavanju privrednih aktivnosti, a nakon velike recesije uslovljene pandemijom korna virusa.

On je poručio da se u uslovima trenutno pojačanje infalcije ne sme zaboraviti na dalji rad na privrednom rastu i zapošljavanju.

Iz Zagreba najavljuju da će Hrvatska raditi na tome da prilikom konvezije kune u evro ne dođe do tzv ”zaokruživanja cena”, što je neke prethodnne zemlje, prilikom ulaska u evrozonu, gurnulo u veću inflaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.