najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Hrvatska neće trpeti zastrašivanja Srbije

Ministar spoljnih i evropskih poslova u tehničkom mandatu Miro Kovač izjavio je da Hrvatska želi dobrosusedske i partnerske odnose sa Srbijom, ali da neće trpeti zastrašivanje i provokacije i da namerava da uvede protivmere “zbog progona hrvatskih branitelja”.

Kovač je u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz povodom svoje ranije ranije izjave da Srbija “nikada neće ući u EU” rekao da se to odnosi na Srbiju koja provodi sadašnju politiku.

“Ponavljam, ovakvom politikom (Srbija) nikada neće ući u EU i Hrvatska će uvesti protivmere zbog progona hrvatskih branitelja nakon što je na graničnom prelazu sa Srbijom uhapšen hrvatski državljanin. Takvo ponašanje, zastrašivanje i provokacije više nećemo trpeti”, rekao je Kovač.

On je rekao da Hrvatska traži od Srbije sve podatke o hrvatskim državljanima koji su osumnjičeni ili optuženi, za kojima je u Srbiji raspisana poternica ili kojima je sudjeno u odsustvu.

Kovač je kritikovao govor srpskog premijera Aleksandra Vučića na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini povodom 75. godišnjice od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu, navodeći da to ne doprinosi dobrosusedskoj saradnji.

“Srbiji će trebati puno pomoći i mukotrpnih reformi kako bi usvojila evropske vrednosti, evropsku retoriku i evropsko postupanje”, rekao je Kovač.

On je dodao da će Zagreb insistirati da Srbija na putu ka EU mora ispuniti sve kriterije. “Bićemo strogi i pošteni. Popusta neće biti”, rekao je Kovač.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike