U trendu

Hrvatska od Srbije traži isto što i druge članice EU

Hrvatski premijer Tihomir Orešković rekao je u Briselu da se stav Hrvatske oko otvaranja pregovora EU sa Srbijom u poglavlju 23 nije promenio i da to što Hrvatska traži, traže i druge članice.

„Što se nas tiče, ništa se nije promenilo. Mi tražimo da Srbija ima iste uslove koje je imala Hrvatska i druge članice“, rekao je sinoć Orešković, prenela je agencija Hina.

On je precizirao da je reč o tri uslova koji se odnose na nadležnost za sudjenja za ratne zločine, pitanje zaštite manjina i saradnju s Haškim sudom. „To traže i druge članice da se ispuni“, dodao je Orešković.

Holandsko predsedništvo EU je nameravalo do kraja svog mandata koji završava 30. juna u ponoć otvori pregovore sa Srbijom u poglavljima 23 i 24. Medjutim, još nema saglasnosti oko zajedničkog stava EU za poglavlje 23 –  Pravosudje i temeljna prava.

Prema izvorima agencije Beta zemlje članice EU ni u ponedeljak nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 zato što prevashodno Hrvatska iz „suštinskih razloga“ i Velika Britanija „tehnički“ zbog situacije s Bregzitom nisu dale saglasnost da se to učini 30. juna.

„Odredjene, mada neizvesne mogućnosti još postoje da se i sa Srbijom otvore nova poglavlja“, objasnili su upućeni funkcioneri u Savetu ministara EU, rekavši da Hrvatska medjutim nije odustala od svog protivljenja regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zahtevima za veća prava hrvatske manjine u Srbiji.

Ipak, kako je rečeno, donekle je u raspravi postignut napredak, tako da bi možda nešto više moglo da se postigne do 30. juna kad se ponovo sastaju Radna grupe za susedstvo, proširenje i Zapadni Balkan (COELA) i Komitet stalnih predstavnika ambasadora zemalja EU koji mogu doneti odluku o tome.

Hina navodi da je hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač u ponedeljak uveče je rekao da je, prema informacijama hrvatskih pregovarača, dogovor blizu i da će se pregovori moći otvoriti ako se ispune hrvatski zahtevi. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.