Hrvatska piše austrijskim medijima: „Zgranuti“ zbog Blajburga

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske poslalo je austrijskim medijima saopštenje.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo žali i smatra uvredljivim što se komemorativni skup u Blajburgu etiketira kao „fašistička zabava“, „najveće okupljanje neonacista u EU“ ili „skup ustaša“.

Ministarstvo ocenjuje i da se grubo uopštavanje u izveštajima medija u kojim se današnja Hrvatska i njeno stanovništvo povezuju sa oživljavanjem fašističke ideologije, doživljava kao bolna uvreda.

U saopštenju Ministarstvo tvrdi i da je pogrešno zbog pojedinačnih slučajeva, koje treba osuditi, fašistima nazivati mnogobrojne porodice žrtava i predstavnike Vlade i crkvenih vlasti Hrvatske koji se okupljaju na Lojbaškom polju.

„Ukazali smo kako se upravo to radilo decenijama pod komunističkom vlašću. Prećutkivala se i ublažavala likvidacija desetina hiljada vojnika i civila koji su bili izručeni Titovoj armiji bez prava na sudski proces, kao što su utišavani i svi oni glasovi koji su oživljavali sećanje na taj događaj“, navodi se u saopštenju.

Blajburg, kažu u Ministarstvu, za Hrvate predstavlja simbol masakra i mučenja i simbol povrede ljudskih prava.

Ministarstvo navodi i da je „zgranuto“ zbog primedbe da se na Blajburgu slavi fašizam, što stvara krivu predstavu o Hrvatskoj i Hrvatima. MSP Hrvatske apeluje na austrijske medije da se distanciraju od „jednostranog i neodrživog nametanja krivice“.

(Tanjug)

5 komentara
 1. Duke

  Pa sta hocete vise,zadnjih godina pun Blajburg ustaskih zastava,a sada se cudite sto ga zabranili…jeste li javno osudili pojavu ustaskih simbola-NISTE…uostalom ako malo privirite u, istoriju,Blajburga,vudecete da su tamo nastradali i ustase i cetnici koji su se povlacili pred partizanskim i ruskim odredima,pa hteli da se predaju amerikancima i da prodju kao vecina nacistickih naucnika u akciji „spajalica“….oni vas odbili,i hajde nazad na mars smrti…ja da sam na vasem mestu,pokrio bih se usima i cutao…pogrom hrvatskog naroda….neeee…pogrom zlocinaca

 2. podbarac

  Ceo svet vidi da su fašistička zemlja samo se oni prave mutavi.

 3. Miša

  Zabole austrijance za njihovu zgranutost.

 4. AA ( americki alah)

  i ja sam zgranut. Kako smete da vidite da je u rvackoj fazizam na delu?

 5. Odojaja

  Čudi me da nisu uputili protestnu notu Beogradu, pod izgovorom da su srbi izlobirali ovakvu odluku austrijanaca.

Napišite komentar