U trendu

Hrvatska podnela 84 amandmana na rezoluciju o Srbiji

Od 325 amandmana, koliko je podneto na rezoluciju o napretku Srbije izvestioca EP Dejvida Makalistera, Hrvati su podneli četvrtinu, 84, prenose “Večernje novosti”.

Primedbe komšija uglavnom se odnose na veću zaštitu hrvatske manjine u Srbiji, traži se vraćanje kulturnog blaga i rešavanje pitanja međudržavne granice, kao i ukidanje srpskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji u suđenjima za ratne zločine.

Hrvatima smeta i hapšenje bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja u Francuskoj po poternici Beograda, i u amandmanima optužuju Srbiju da preuzima ulogu “malog Haga”.

Zagrebu je trn u oku i saradnja Beograda i Moskve, posebno zajedničke vojne vežbe, a iznete su primedbe i na to što Srbija nije Tribunalu u Hagu isporučila troje radikala optuženih za nepoštovanje suda.

Hrvati traže da se u rezoluciji jasno postavi uslov da se bilateralna pitanja rešavaju na početku pregovora Srbije i EU. Spoljnopolitički odbor EP trebalo bi 27. februara da glasa o kompromisnom tekstu koji bi trebalo da bude izglasan na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u martu u Strazburu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar