U trendu

Hrvatska slavi proterivanje Srba (video)

Polaganjem venaca i paljenjem sveća na spomeniku „Oluja 95“ u Kninu, hrvatski državni vrh počeo je obeležavanje godišnjice od etničkog čišćenja u akciji Oluja, koju u hrvatskim medijima i javnosti, nazivaju „oslobodilačkom akcijom“.
Zajednički venac položili su predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsednik Vlade Andrej Plenković i predsednica Zajednice udruženja nestalih i poginulih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Polaganju venaca prethodila je nastup orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske i smotra koju je obavila Kitarovićeva.

Nakon polaganja venaca na kninskom Trgu Ante Starčević uslediće obraćanje predsednice Hrvatske, predsednika Sabora i Vlade.

Po završetku obraćanja, hrvatski državni vrh uputiće se na Kninsku tvrđavu gde će prisustvovati podizanju hrvatske zastave i čitanju imena poginulih i nestalih hrvastkih vojnika i dobrovoljaca u „Oluji“.
U programu iznad Kninske tvrđave nastupaće Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) „Krila Oluje“, a na tvrđavi je predviđen i nastup Klape Hrvatske ratne mornarice (HRM) „Sveti Juraj“.

Tokom svečanosti na tvrđavi kninska crkvena zvona će zvonjavom podsetiti na ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tokom „Oluje“, a biće ispaljena i 24 počasna plotuna u spomen na 24. godišnjicu na akciju u kojoj je proterano 250.000 Srba i oko 2.000 ubijeno.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. Anonimni

    Hrvatska ne slavi proterivanje Srba, nego oslobođenje od okupatora. Srbi su otišli na poziv svoga vođe Milana Martića, a mnogi i iz straha. Sigurno su se sjetili kako su prošli njihovi susjedi Hrvati 1991/95 pa nisu željeli da se to i njima dogodi. Na žalost otišli su i oni pošteni Srbi koji nisu podržavali postupke Krajinske vlasti prema Hrvatima i njihovoj imovini. Te ljude iskreno žalim i oni su uz protjerane Hrvate najveće žrtve. Srećom dio tih ljudi čista obraza se ponovo vratio u Hrvatsku, gdje im je Hrvatska država obnovila kuće. Ne ponovilo se.

Napišite komentar