U trendu

Hrvatska vlada odobrila uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda

Vlada Hrvatske odobrila je danas uplovljavanje u hrvatske vode američkog  supernosača aviona „USS Džordž H.V. Buš“ s nuklearnim pogonom i njegovu posetu luci Split u novembru.

Ministar Mario Banožić izjavio je da se o radi o rutinskoj poseti broda u sastavu Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država, saopštilo je Ministarstvo odbrane. U skladu s Pomorskim zakonikom ovo odobrenje je u nadležnosti Vlade Hrvatske.

Ambasada SAD je Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske dostavila notu sa zahtevom za uplovljavanje broda „USS Džordž H.V. Buš“ koji je od avgusta ove godine u Sredozemnom moru u Udarnoj grupi od pet brodova.

„USS Džordž H.V. Buš“ je deseti i poslednji supernosač klase „Nimic“ u Ratnoj mornarici Sjedinjenih Država. Njegova izgradnja je počela 2003. godine u brodogradilištu „Nortrop Gruman Njuport Njuss Draj Doku 12“, najvećem na zapadnoj hemisferi, a završena je 2009. po ceni od 6,2 milijarde dolara. Taj brod je naziv dobio u čast 41. predsednika Sjedinjenih Država i bivšeg direktora Centralne obaveštajne službe Džordža H.V. Buša, koji je bio mornarički avijatičar tokom Drugog svetskog rata.

Taj nosač aviona je dugačak 333 metra i teži od 100.000 tona, što ga čini jednim od najvećih ratnih brodova na svetu. Njegova najveća brzina prelazi 30 čvorova (više od 56 kilometara na sat) i s dva nuklearna reaktora koji zagrevaju četiri parne turbine snage 260.000 konjskih snaga i pokreću četiri propelera, može da plovi više od 20 godina bez dopunjavanja goriva.

Brodska posada ima 3.532 člana, od čega je 2.480 za podršku za 90 aviona i helikoptera koji su mu baza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar