U trendu

Hrvatski državni vrh obeležio godišnjicu Bljeska

OKUČANI – Vencima i svećama kod spomen obeležja „Kristalne kocke vedrine“ hrvatski državni vrh danas je odao počast poginulim pripadnicima hrvatskih snaga u vojno-policijskoj operaciji Bljesak, u kojoj je ubijeno 283, a proterano najmanje 15.000 Srba s prostora Zapadne Slavonije.

Uz spomen-obeležje hrvatski zvaničnici su odali poštu 51 poginulom pripadniku svojih snaga tokom izvođenja operacije. U spomen na njih preletela su i dva borbena aviona Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva MiG-21, prenela je Hina.
„Bljesak“ je, kazao je hrvatski predsednik Zoran Milanović, bio „velika pobeda Hrvatske vojske, jedna u nizu onih koje su usledile“, kako je naveo, „nakon pokušaja uništenja Vukovara krajem 1991“.

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je da danas, u vreme ruske agresije na Ukrajinu, hrvatska pobeda u Domovinskom ratu postaje još veća.

Premijer Andrej Plenković kazao je da je važno da sve generacije koje dolaze dobro znaju šta se događalo početkom devedesetih godina, u vremenu, kako je naveo „okupacije ovog dela zapadne Slavonije te o operaciji u kojoj se u izrazito kratkom roku oslobodilo ovo područje“.

Plenković je zahvalio hrvatskim vojnicima i policajcima

Na danasnji dan 1995. godine počela je vojno-policijska akcija „Bljesak“, kada su hrvatske snage zaposele deo Zapadne Slavonije koji se nalazio u sastavu Republike Srpske Krajine, a bila je teritorija pod zaštitom snaga UN.

U toj akciji ubijene su 283 osobe srpske nacionalnosti s prostora Zapadne Slavonije, među kojima 57 žena i devetoro dece, a proterano je najmanje 15.000 Srba.

Za zločine u akciji „Bljesak“ i druge zločine nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji niko nije osuđen.

Vojno-policijska akcija „Bljesak“ odvijala se pretežno 1. i 2. maja, a deo vojnih operacija nastavljen je i 3. i 4. maja.

Napad na zaštićenu zonu UN sektor „Zapad“, od strane hrvatske vojske i policije, započeo je pre 27 godina u ranim jutarnim satima.

Napadnuti su južni i centralni deo zapadnoslavonskog dela Republike Srpske Krajine, od strane pripadnika četiri profesionalne brigade HV i niza specijalnih formacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar