U trendu

Hrvatski muzej istorije povukao ustašku fotografiju

ZAGREB – Dok intelektualci traže reakciju na postupanje Hrvatskog istorijskog muzeja, koji je Dan osoba s invaliditetom obeležio ustaškom fotografijom, ministarka kulture Nina Obuljan Koržinek smatra da je dovoljno što je ona uklonjena sa društvene mreže Fejsbuk, piše zagrebački nedeljnik Novosti.

Zbog arhivskih fotografija ratnih vojnih invalida NDH na kojoj se vidi kako izrađuju dečje igračke, kojima je Hrvatski istorijski muzej 3. decembra na svojoj fejsbuk stranici obeležio Međunarodni dan invalida, u ponedeljak je upućen dopis Zaštitnici građana Lori Vidović, pravobraniteljki za osobe sa invaliditetom Anki Slošnjak i ministarki kulture Nini Obuljen Koržinek.

U dopisu koji su poslali teoretičar Tomislav Medak i istoričar umetnosti Sanja Horvatinčić, upozorava se da je Hrvatski istorijski muzej objavio kratki video sastavljen od niza fotografija koje prikazuju osobe s telesnim oštećenjem u ustaškim uniformama, kako u procesu rehabilitacije izrađuju igračke za decu.

„Iz popratnog komentara Muzeja očevidno je da je reč o propagandnim materijalima ‘Ministarstva oružanih snaga NDH-a’ – koji sugerišu humanost režima NDH, kako prema osobama s invaliditetom, tako i prema deci. Sutradan, 4. prosinca, nakon llavine negativnih komentara, Muzej je objavu uklonio“, stoji u dopisu.

Naveli su i da takvo povezivanje Dana osoba s invaliditetom s propagandnim materijalom ustaškog režima predstavlja „instrumentalizaciju invaliditeta u cilju prikazivanja ustaškog režima u humanom svetlu“, kao i da takav članak sadrži elemente krvičnog dela „odobravanja, poricanja ili znatnog umanjivanja zločina prema čovečnosti i ratnog zločina“.

U dopisu se podseća da Muzej pritom nije pojasnio sadržaj i kontekst nastanka tih fotografija, što je u suprotnosti sa Statutom Hrvatskog istorijskog muzeja koji svoju delatnost definiše, između ostalog, kao „izlaganje i komuniciranje u svrhu proučavanja, edukacije i uživanja civilizacijskih, kulturnih materijalnih i nematerijalnih dobara“.

Izostavljanje konteksta fotografija i njihovo vezivanje uz dan obeležavanja prava osoba sa invaliditetom, navodi se, suprotno je i Etičkom kodeksu ICOM-a.

Dopisom se zahteva da tužioci i Ministarstvo kulture u okvirima svojih nadležnosti pokrenu postupke prema Hrvatskom istorijskom muzeju i osobi odgovornoj za rad Muzeja, kako bi se pristup u dokumentovanju društvene istorije promenio, a krivično delo sankcionisalo.

S druge strane iz Ministarstva kulture je zagrebačkom Jutarnjem listu na pitanje da li je zatraženo objašnjenje od direktorke Muzeja, saopšteno da su upznati o slučaju sa fotografijom na Fejsbuku i konstatovali da je ona povučena sa te društvene mreže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.