U trendu

Hrvatski policajci pravili lažna dokumenta

ZAGREB – U akciji hrvatske policije do sada su uhapšena 23 pripadnika dve kriminalne organizacije među kojima su i policajci, a koji su pribavljali informacije i izrađivali dokumenta za kriminalne grupe iz Srbije i Crne Gore, potvrdio je danas hrvatski MUP.

Prema prvim rezultatima istrage utvrđeno je da je na čelu grupe koja je falsifikovala dokumenta Nusret Seferović (49), koji je godinama bio predsednik Unije Roma Hrvatske, prenosi Hina.

Seferović je povezao grupu od 18 hrvatskih državljana između 21 i 64 godine, među kojima su i policajci i državni službenici u policijskim upravama.

Oni su od 2017. do 2019. na području grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Primorsko-goranske i Istarske županije izrađivala hrvatske isprave na osnovu lažnih srpskih isprava sa podacima državljana s dvojnim državljanstvom, hrvatskim i srpskim, sa fotografijama trećih osoba i sve to za 3500 evra po dokumentu.

Kupci lažnih dokumenata bili su pripadnici srpsko-crnogorskih kriminalnih grupa, navodi se u saopštenju.

Pripadnici ovog zločinačkog udruženja su protivzakonito prikupljali i obrađivali lične podatke hrvatskih državljana s prebivalištem u Srbiji, a koji do tada nisu tražili hrvatska lična dokumenta i zatim ih ustupali drugim osobama.

Među njima su bili i pripadnici organizovanih kriminalnih grupa sa područja Srbije i Crne Gore koji su lažna dokumenta platili između od 7.500 do 15.000 evra.

Uz to, pribavljali su i falsifikovane srpske pasoše sa upisanim ustupljenim ličnim podacima hrvatskih državljana, na osnovu kojih su dalje podnosili zahteve za izdavanje hrvatskih isprava.

Policija je saopštila da je ta grupa napravila najmanje 137 hrvatskih ličnih isprava.

Protiv krajnjih korisnika spornih pasoša i dozvola dobijenih na osnovu lažnih dokumenata ili prevarama, biće podnete krivične prijave po utvrđivanju njihovog pravog identiteta, a dokumenta će biti oduzeta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.