U trendu

Hrvatski premijer poziva na bolju saradnju unutar NATO

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je danas na bolju saradnju unutar NATO i ocenio da je pad bespilotne letelice u Zagrebu bio ozbiljna pretnja na koju je trebalo reagovati.

Posle obilaska mesta pada vojne letelice, Plenković je rekao da je o svemu obavestio čelnike EU i NATO.

On je, medjutim, istakao da će temu „dignuti u svim telima NATO i EU da bi se podigla spremnost svih i učinkovito i brzo reagovalo da bi se takve letelice neutralizovale na nekom sigurnom mestu, a ne da dolete i onda padnu na praktički glavni grad, u jako gusto naseljen deo grada“.

„Ovakvu situaciju više ne možemo niti tolerisati niti je ona trebalo da se dogoditi. Ovako nešto je bilo vrlo čista i jasna pretnja na koju je trebalo reagovati“, naglasio je Plenković.

On je ukazao da je to moglo da se dogodi i u nekom drugom gradu, Budimpešti, Bratislavi ili Ljubljani, ocenivši da je sreća da u padu letelice u neposrednoj blizini studentskog centra nije bilo tragičnih posledica, osim oštećenja 40-tak automobila na parkingu.

„Sada je važno da pojačamo saradnju“, rekao je hrvatski premijer.

Plenković je podsetio da je bespoilotna letelica „Striž Tupoljev 141“ sovjetske proizvodnje i da je „očito lansirana na teritoriji Ukrajine“, ali da se ne zna u čijem je bila posedu.

„Svi kažu da nije njihova, nego da je neko drugi“, dodao je premijer.

On je podsetio da niko nije reagovao, a letelica je prošla vazdušni prostor NATO, odnosno Rumunije, Madjarske i posle sedam minuta u Hrvatskoj, srušila se u Zagrebu.

Rekavši da ne zna „je li ovo bilo slučajno, je li bila greška, je li bilo namerno“, Plenković je naveo da se da se radi na iskopavanju letelice da bi se videlo ima li na njoj nekih vrednih podataka.

Plenković je na pitanje novinara rekao da Madjarska mora da odgovori zašto nije reagovala budući da je letelica iznad te države bila 40-tak minuta.

On je dodao da je Hrvatska tražila objašnjenje od NATO kako je moguće da se tako nešto dogodi, a da nije bila napravljena uzbuna ili bar neka reakcija.

On je najavio i dodatno investiranje u protivvazdušnu odbranu ii izrazio uverenje da NATO može da čuva hrvatski vazdušni prostor bez obzira na ovaj incident. „Sada će budnost svih biti puno veća“, rekao je premijer.

Bespilotna letelica „Striž Tupoljev 141“ proizvedena u SSSR, široka 14 metara i teška šest tona, srušila se u četvrtak uveče u neposrednoj blizini zagrebačkog studentskog doma „Stjepan Radić“ u kojem je oko 4.500 studenata. Nije bilo povredjenih, ali je oštećeno 40-tak automobila.

Tokom dana bi trebalo da bude zavšeno iskopavanje ostataka letelice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.