U trendu

Hrvatsko ministarstvo kritikovalo Vulinovu izjavu

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske ocenilo je večeras da izjave srpskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina još jednom pokazuju nesnalaženje u interpretaciji najvažnijih trenutnih globalnih i istorijskih dogadjaja 20. veka.

„Gledajući 30 godina unatrag i sadašnje političko vodstvo, jasna je pozicija Srbije vezana uz agresiju Rusije na Ukrajinu kao i zašto je to za Srbiju ‘prava strana istorije’. Ovo što danas gledamo u Ukrajini jeste ono što je Srbija pod vodstvom političkog režima Slobodana Miloševića neuspešno pokušala da sprovede u prvoj polovini 1990-ih agresijom na Republiku Hrvatsku i Republiku Bosnu i Hercegovinu“, ističe u saopštenju ministarstvo.

U tome su ih, dodaje se, zaustavile hrvatske vojne snage pod vodjstvom prvog hrvatskog predsednika Franje Tudjmana.

„Osim toga, kao i brojni aktivni političari u Srbiji, i ministar Vulin je politički bio delom politike zločinačkog režima Slobodana Miloševića, koji je za sobom ostavio brojne nevine žrtve i brojna razaranja širom Hrvatske, BiH i Kosova“, ukazuje se u saopštenju.

Takodje se ističe da je „ta velikosrpska politika kao takva osudjena u brojnim presudama relevantnih medjunarodnih sudova, ali ministar Vulin još izgleda smatra da je i tada Srbija zapravo bila na ‘pravoj strani istorije'“.

Ministarstvo je naglasilo da je Srbija danas kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, koja kao politički i ekonomski savez država ima svoje vrednosti, a temeljna vrednost je vladavina prava, koja takodje uključuje i poštovanje medjunarodnog poretka.

„Istog onog medjunarodnog poretka koji je narušen agresijom Rusije na suverenu i nezavisnu Ukrajinu“, dodaje se u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo je pozvalo Srbiju da „što pre prema pitanju agresije na Ukrajinu, uskladi svoju politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i tako se uistinu svrsta na pravu stranu istoriju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.