U trendu

I Crna Gora pamti: Evropa je umrla u Prištini

U kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici večeras je održana centralna manifestacija povodom obilježavanja 20 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Na pošetku je emitovan kratki film u produkciji portala „IN4S“ pod nazivom „Pamtimo” koji je okupljene podsjetio na neke od ključnih momenata NATO agresije na Jugoslaviju.

Jedan od organizatora programa i koordinatot pokreta „Ne u rat,ne u Nato“ Igor Damjanović kazao je da je prije mjesec dana u Moskvi na prvoj međunarodnoj konferenciji „Besmrnog puka” saopštio da mi u Crnoj Gori imamo dvostruku obavezu da obilježimo godišnjicu početka NATO bombardovanja.

„Prva je obaveza prema slavnim precima koji su 1941.odbili trojni pakt, a druga ne manje važna obaveza je poštovanje heroja i vojnika Vojske Jugoslavije koji su se suprostavili Nato agresiji”, kazao je Damjanović.

On je dodao da je agresija NATO iz 1999. Po mnogo čemu bila slična nacistickoj iz 1941. godine, te da je po upotrebi bojjnih otrova NATO bio gori čak i od nacista.

Prof. Dr.Božidar Bojović je kazao da se zločin najače vojne sile u istoriji protiv jedne male države koji je u posrnuću jedne civilizacije ostavio NATO, ne smije nikada ni zaboraviti i oprostiti.

„Ne smiju se oprostiti jer da nismo oprostili Jasenovce i Jadovna ne bi danas naše pobjede proglašavali zločinima”, kazao je Bojović, dodavši da je NATO 1999. izvršio bezumni zločin nad jednom suverenom slobodarskom državom i njenim nedužnim  civilima”.

„Njihova je obaveza kao svakoga grešnika da traže oprost za zločin koji su počinili i pogubne posledice koje će taj zlocin imati na zdravlje ljudi”, poručio je Bojović.

On je konstatovao da je današnji NATO u svojoj suštini „antiruski, antisrpski, antislovenski i antiislamski, te da je to istina koju samo kukavice i konvertiti ne smiju da saopšte”.

Mitropolit Amfilohije podsjetio je na riječi Svetog Petra Cetinjskog — „U imenu Božijem je sud i Pravda”,  rekavši i da je Aleksandar Nevski rekao nešto gotovo istovjetno — „Da Bog nije u sili nego u pravdi”.

„To je nadahnjivalo kroz vjekove istinske i prave ljude i na čemu je sagrađena sva istorija našeg naroda“, kazao je mitropolit.

On je dodao da je Balkan temelj  osnova i srce Evrope, da je on rodio hrišćansku Evropu, a da je ova (zapadna) Evropa koja je sada sebe poistovjetila sa Evropom ustvari samo dio Evrope, ali ne ona prava Evropa već njena negacija, čiji je jedini razlog postojanja interes.

„Evropa je umrla u Prištini. Evropa od apostola Petra i Pavla pa sve do najvećeg Evropljanina De Gola je umrla u Prištini. A ova danas Evropa je Evropa krstaških ratova. To je Napoleonova osvajačka Evropa“, kazao je Amfilohije, podsjetiši da osvajači treba ipak da shvate da je i osvajačka Evropa na kraju završila na Borodinu.

„Nažalost jedna grupa ovdje naših Crnogoraca je priznaje kao pravu Evropu, a to je Evropa Musolinija i Hitlera“, poručio je mitroplit, dodavši da se „ljudi oduvijek prepoznaju po onom što rade i što čine“.

Dodao je da je Evropa je kao hrišćanski kontinent potpuno uništena, te da je  evro-američka civilazija antihrišćanska, a da je njeno antihrišćanstvo dublje od boljševičkog.

„Žao mi je da su oni koji su u svoje vrijeme bili na pravoj strani postali dio te fašističke napoleonovske Evrope“, rezimirao je Amfilohije, zaključivši da je ipak „Svaka sila do vremena, a samo Božja za sva vremena, te da će i ovo vrijeme sigurno posvjedočiti da će Hristos pobijediti satansku silu“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar