U trendu

I ove godine bez zajedničke komemoracije u Jasenovcu

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović danas je zasebno odao počast žrtvama ustaškoga logora Jasenovac na 77. godišnjicu proboja poslednjih zatvorenika logora.

Milanović je jutros s delegacijom položio cveće i kamenčiće kod spomenika „Cvet“, a zasebni dolazak prethodno je objasnio rekavši da ne želi da bude na komemoraciji s članovima Vlade jer „u jednom trenutku ohrabruju ustašluk, a potom se prave liberalima“, prenosi Hina.

Ni ove godine neće biti zajedničkog odavanja počasti predstavnika vlasti i svih naroda žrtava logora Jasenovac.

Iz Koordinacije jevrejskih opština ranije su najavili da će u Jasenovca ići sledeće nedelje na Dan sećanja na žrtve holokausta, a na današnjoj komemoraciji neće učestvovati nezadovoljni što, kako navode, vlast još nije zabranila ustaška obeležja.

Milanović je najavio da će i iduće nedelje biti u Jasenovcu sa njima.

Posle predsednika države, počast jasenovačkim žrtvama danas će odati predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsednik Vlade Andrej Plenković sa delegacijama, kolonom sećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika „Cvet“ i polaganjem venaca.

Počast će odati i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Srpskog narodnog veća, romske nacionalne manjine i SDP-a.

Predsednik Vlade potom će položiti i venac na Spomen ploču na Romskom groblju Uštica i zapaliti sveću kod Zida boli u Romskom memorijalnom centru Uštica te se sastati sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem.

Komemoracija u Jasenovcu se održava u znak sećanja na 22. april 1945. godine kada je, rano ujutru, poslednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz koncentracionog logora u koji su ustaške vlasti zatvarale i u njemu ubijale ljude zbog njihove verske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Sam proboj preživelo je stotinjak logoraša.
Koncentracioni logor Jasenovac postojao je 1.337 dana, a Javna ustanova spomen područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 ubijenih, među kojima je najviše bilo Srba (47.627), Roma (16.173) i Jevreja (13.116).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar