U trendu

Index: Ko je podnosilac krivične prijave protiv Josipe Lisac

ZAGREB – Advokat Ante Nobilo izjavio je da je Boško Županović, koji je podneo krivičnu prijavu protiv Josipe Lisac, zbog načina na koji je otpevala hrvatsku himnu na inauguraciji Zorana Milanovića, prevarant i policijski doušnik.

„Prevarant i policijski doušnik“, rekao je za portal Index advokat Anto Nobilo, koji se Županovića seća s kraja prošlog veka i iz vremena suđenja „zločinačkoj organizaciji“.

„Kolega Rajko Mlinarić, koji je tada radio u mojoj kancelariji, a sada je sudija Ustavnog suda, zastupao je Županovića u pokušaju odlaganja ili smanjenja zatvorske kazne. Međutim, Županović se kod nekog čoveka predstavljao kao zaposlen u mojoj kancelariji i uzeo mu je akontaciju za zastupanje. Čovek mi je došao i sve ispričao pa sam protiv Županovića odmah podneo krivičnu prijavu“, prisetio se Nobilo.

Ne zna, ipak, šta je na kraju bilo s tom krivičnom prijavom iako se, kaže Nobilo, neko vreme intenzivno zanimao za tipa koji je varao ljude lažno se predstavljajući kao njegov saradnik.

Tako je i doznao da Županović sarađuje s policijom, ali i da je imao ozbiljnih problema sa zakonom.

„Nitko me više nije zvao za tu prijavu“, rekao je Nobilo.

Navodi se i da je na portalu zagrebačkog Pravnog fakulteta ostala je zabeležena sudska crtica o Bošku Županoviću u kojoj se kaže:

„U nastavljanju istrage o aferi u pravosuđu istražni sudija iz Rijeke Veljko Miškulin saslušaće na Županijskom sudu u Zagrebu nekoliko svedoka. Iskaz bi trebalo da daju predsednik Opštinskog suda u Dugom selu i predsednik Opštinskog suda u Zagrebu koji su, na osnovu medicinske dokumentacije, potpisali odlaganje izvršenja zatvorskih kazni Boška Županovića“.

Dalje se navodi da Županović ima već mnogo krivičnih dela zabeleženih u dosijeu, a nakon što je uhvaćen u švercu ljudi i bega iz Hrvatske MUP pa je za njim raspisao međunarodnu poternicu.

„Dok je služio zatvorsku kaznu zbog prevare 1995. u Dubrovniku nad njim je obavio veštačenje specijalist neuropsihijatar dr. Niko Glavić. Kod Županovića je našao ‘poremećaj ličnosti u vidu psihopatski strukturirane ličnosti’ i ocenio da je Županovićeva sposobnost upravljanja vlastitim postupcima umanjena, ali ne bitno“.

Index piše da je Županovića silno uznemirila interpretacija himne za vreme inauguracije predsednika Republike Zorana Milanovića, pa je odlučio da protiv pevačice Josipe Lisac podnese krivičnu prijavu.

Županovićeva krivična prijava se, navodi se, poput prerijskog požara proširila društvenim mrežama, a glavni su joj promoteri bili oni koji još ne mogu da svare činjenicu što je Zoran Milanović postao predsednik Republike i koji u nastupu Josipe Lisac vide, kako se navodi, „ratni zov na početak razgradnje hrvatske državnosti“.

Index je juče razgovarao sa Županovićem, koji je za sebe rekao da preduzetnik, sportski i medijski delatnik koji jako puno radi, kao i da je samo zbog uvrede himne i države u svom pretrpanom rasporedu pronašao vremena da napiše krivičnu prijavu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.