U trendu

Istoričar: Skenderbeg idealan spoj Srbina, Albanca, Crnojevića

PODGORICA – Najavljeno postavljanje spomenika Đerđu Kastriotu Skenderbegu u Ulcinju otvorilo je u političkim krugovima pitanje porekla tog junaka za kojeg jedni tvrde da je bio Srbin, a drugi da je bio Albanac, navodi RTCG, a istoričar Šerbo Rastoder izjavio je za crnogorski javni servis da je Skenderbeg spojio one koje retko spaja.

RTCG prenosi da Ljiljana Đurašković iz Demokratskog fronta (DF) ponavlja da je Skenderbeg „rođeni Srbin, od oca Jovana i majke Vojislavke, od čuvenog roda Brankovića“.

„Njegovo pravo ime je Đurađ Kastriotić“, kaže Đuraškovićeva.

Ona je pozdravila podizanje spomenika Skenderbegu koji će, kako je ocenila, „obogatiti inače veliku kulturno-istorijsku baštinu grada Ulcinja“.

Prvi čovjek ulcinjske opštine, Ljoro Nrekić, kaže da su procene da će spomenik biti postavljen do kraja godine.

„Neki misle da je njihov, neki misle da je njihov, istorija kaže nešto drugo“, tvrdi Nrekić.

Istoričar Rastoder je navodi da je „ono što je bitno da je Skenderbeg albanski nacionalni junak i da je on deo nacionalnog mita Albanije“.

„Ta naknadna spekulacija oko krvnih zrnaca njegovog porekla nema nikakve veze iz razloga što on pripada jednoj kulturi koja ga kao takvog baštini“, kaže Rastoder.

On kaže da želi da veruje da svi iskreno podržavaju podizanje spomenika.

„To je idealna opcija. Ako je Skenderbeg Srbin, a istovremeno i Albanac, a ima poreklo Crnojevića, onda je on idealan spoj povezivanja različitosti kultura i pomirenja u Crnoj Gori“, tvrdi Rastoder.

Sa druge strane, on problematizuje pitanje podizanja spomenika nekome ko nema veze sa Ulcinjom.

„Zaista jedna istorijska ličnost prve polovine 15. veka evropskih razmera, ali ja nisam siguran da je to ličnost koja ima neke neposredne veze sa Ulcinjom. Skenderbeg se svugde potpisuje kao gospodar Albanije“, rekao je Rastoder.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike