Ivancov: Većina stanovništva u Republici Srpskoj je protiv pristupanja NATO

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je da je većina stanovništva Republike Srpske protiv pristupanja BiH NATO-u, upozorivši da bi ignorisanje volje jednog od tri konstitutivna naroda bilo u suprotnosti s principima Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Većina stanovništva Republike Srpske je protiv članstva u toj vojnoj alijansi, čiji ciljevi i zadaci u sadašnjoj fazi nisu nipošto jednostavni, a za mnoge ljude nisu jasni. Ne doprinosi poverenju srpskog naroda prema alijansi ni njena uloga u dobu sukoba devedesetih godina prošlog veka u BiH i na Kosovu i Metohiji“, rekao je Ivancov za „Večernji list“, izdanje za BiH.

Prema njegovim rečima, očigledno je da u BiH postoji ozbiljan rascep u društvu u vezi s pristupanjem NATO-u.

Ruski ambasador u BiH je demantovao medijske spekulacije o stvaranju vojne baze u Republici Srpskoj, kao i tvrdnje da je postojeći ruski centar u Nišu „špijunski centar“.

„Rusija je zainteresovana za stabilan i miroljubiv razvoj svih balkanskih zemalja, uključujući BiH, u kojoj aktivno i dosljedno učestvuje u procesu stabilizacije, a jedan je od garanata Dejtonskog sporazuma“, izjavio je Ivancov.

Prema njegovim rečima, Rusija ni na koji način ne pokušava da „uzdrma situaciju“ na Balkanu, već, naprotiv, „gradi i razvija uzajamno korisne odnose sa svim zemljama regije na osnovu ravnopravnosti, dijaloga i saradnje“.

Komentarišući optužbe iz Vašingtona da Rusija destabilizuje zemlje Balkana, Crnu Goru, Makedoniju preko Republike Srpske i BiH, Ivancov je ocenio da takve optužbe dolaze uglavnom iz „trećih i veoma dalekih zemalja, dok zemlje regiona i lokalni političari, na primer u BiH, imaju potpuno suprotna mišljenja“.

„BiH, kao i Crnu Goru i Srbiju, pokušavaju na bilo koji način prisiliti na ispit lojalnosti – ili Rusija ili Zapad. Prema mom mišljenju, ovo je najgrublja greška“, ruski diplomata.

Ivancov je naglasio da „nije moguće nekoga prisiliti na takav izbor, koji može samo podeliti društvo u zemljama regije i stvoriti temelj za društveni sukob“.

Ruski ambasador u BiH je još naveo da se Rusija zalaže za dugoročne kontakte i s Republikom Srpskom i s Federacijom BiH, te sa svim konstitutivnim narodima.

Govoreći o promenama Ustava ili bilo kojeg drugog zakona, Ivancov je rekao da takve odluke treba donositi samo BiH i niko više, ističući da se Rusija zalaže za bezuslovno sprovodjenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ruski diplomata još je kazao da u BiH postoji problem „hrvatskog pitanja“ i da se on ne može ignorisati, dodavši da rešenje za to pitanje treba da traže sve zainteresovane snage u Federaciji BiH zajedno, u okviru postojećih ustavnih procedura.Govoreći o završetku misije OHR-a, ruski ambasador je ponovio stav svoje zemlje koja se „kontinuirano zalaže za njegovo zatvaranje u što kraćem roku“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.