U trendu

Iz BiH vode svoju decu u džihad u Siriju

Najmanje sedamdesetoro dece iz Bosne i Hercegovine u protekle dve godine odveli su u Siriju njihovi roditelji koji su tamo otišli da bi se priključili terorističkim organizacijama poput Islamske države (IS), objavila je TV Federacije BiH (FTV).

U emisiji pod nazivom „Mreža“ u utorak su objavljeni podaci kako je među stotinama radikalnih islamista iz BiH u Siriju od 2014. otišlo i 29 bračnih parova koji su na taj put bez povratka poveli i decu među kojom je bilo i devojčica starih tek tri godine.

Kao dokaz prikazani su brojni snimci naoružanih osoba u maskirnim uniformama u pustinjskom pejzažu za koje je navedeno kako se bore u Siriji, a poreklom su iz BiH, prenela je Hina.

Neki od njih pojavili su se na snimcima na kojima na bosanskom jeziku pozivaju muslimane iz BiH da im se pridruže u džihadu, a osoba identifikovana kao Mehdin Delić uz to je tražila od istomišljenika da u BiH sprovode samoubilačke napade i ubijaju nevernike.

Svojevrsni „rekorder“ koji je u sirijski pakao zajedno sa suprugom s kojom se šerijatski venčao odveo devetoro dece je Muharem Džinić. On je pre odlaska u Siriju bio pripadnik zajednice radikalnih islamista u selu Ošve.

FTV kao drugo najvažnije središte za regrutovanje pripadnika Islamske države iz BiH navodi selo Gornja Maoča kod Brčkog, ali toj su se terorističkoj organizaciji pridruživale i osobe iz mesta poput Livna ili Kaknja.

Znatan broj muškaraca koji su otišli u Siriju tamo je i poginuo, a nema nikakvih podataka šta se nakon toga dogodilo s njihovom decom, navodi FTV.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar