U trendu

Iz SDP traže oštru reakciju hrvatskog ministra Božinovića

ZAGREB – Predsednik hrvatske opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Peđa Grbin osudio je danas skandiranje antisrpskih parola u Borovu i zatražio oštru reakciju hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića i sankcionisanje svakog govora mržnje i netolerantnog ponašanja.

„Zgrožen sam današnjom slikom iz opštine Borovo u kojoj skupina mladića pod budnim okom policije širi govor mržnje i poziva na javni linč naših sugrađana druge nacionalnosti“, poručio je Grbin sa svog Fejsbuk naloga, nakon što su na stranici opštine Borovo, na Uskrs, objavljenja dva video snimka na kojima se vidi i čuje kolona mladića u pratnji policije koja skandira „Oj, Hrvatska mati, Srbe ćemo klati“ i „Ubij Srbina“, prenela je Hina.

On je dodao da svako demokratsko društvo mora najoštrije da osudi i sankcioniše svaku vrstu govora mržnje, netolerantnog ponašanja i prezira, a ne da počiniocima osigura policijsku zaštitu

„Očekujem oštru reakciju ministra Božinovića. Ili ćutanjem i nereagovanjem šalje poruku da mu je ovakvo ponašanje prihvatljivo“, zapitao je Grbin.

Policijska uprava vukovarsko-sremska potvrdila da je u nedelju, oko 6.30 ujutro, nakon što su položili vence na memorijalnom spomeniku 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije, dvadesetak mladića krenulo u koloni kroz mesto, i da su uzvikivali neprimerene poruke.

Policija je, napominju, odmah reagovala, izdvojila mladiće koji skandirali antisrpske parole, utvrdila njihov identitet i otpočela kriminalističko istraživanje, saopšteno je iz policije

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.