U trendu

Izvoz metalskog sektora BiH porastao 45% u prvom polugodištu

SARAJEVO – Izvoz metalskog sektora BiH u prvom polugodištu ove godine iznosio je 2,7 milijardi KM (1,38 milijardi evra) i veći je za 45 posto nego u istom periodu 2020, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH.

U pogledu vrednosti, najveći udeo u izvozu ima elektroindustrija, odnosno električne mašine, a slede gvožđe, čelik i njihovi proizvodi, prenosi Srna.

Najviše električnih mašina iz BiH je izvezeno u Austriju, Sloveniju, Nemačku i Hrvatsku, navode iz Komore i dodaju da je izvoz, kada se analiziraju najznačajniji spoljnotrgovinski partneri, porastao na svim navedenim tržištima, a vrednosno najviše na tržište Slovenije (48 miliona KM – 24,5 miliona evra) i Hrvatske (26 miliona KM – 13,3 miliona evra).

U prvom polugodištu, izvoz gvožđa i čelika je bio vredan 424,7 miliona KM (21,1 milion evra), što je rast od 105 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Uvoz metalskog sektora BiH je u prvih šest meseci iznosio 3,5 milijardi KM (približno 1,8 milijardi evra), i povećan je za 32 procenta na godišnjem nivou.

Po vrednosnom kriterijumu, u ukupnom uvozu je dominirala elektro i autoindustrija, a najznačajnija uvozna tržišta elektroindustrije su zemlje EU i Srbija.

Najznačajnije uvozno tržište automobila je bila Holandija, iz koje je u izveštajnom periodu uvezeno automobila i auto delova u vrednosti od 139,3 miliona KM (71 milion evra), za 64 posto više u odnosu na prvo polugodište 2020.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.