U trendu

Janša osudio proteste protiv njegove vlade

LJUBLJANA – Slovenački premijer Janez Janša oštro je danas osudio sinoćnje velike proteste u Ljubljani protiv njegove vlade, a učesnike optužio za masovno širenje virusa.

„Ovako masovno širenje virusa idućih će sedmica izazvati stotine ozbiljno bolesnih i mrtvih“, poručio je Janša na Tviteru i uz svoj post dodao hašag „zločin“.

Na protestima ispred zgrada vlade i parlamenta, na Prešernovom trgu u središtu Ljubljane okupilo se u utorak uveče, po slobodnim procenama koje prenose mediji, možda i desetak hiljada ljudi, a mnogi od njih nisu nosili maske ni održavali fizičku distancu, prenosi Hina.

Policija je upozorila da skup nije bio prijavljen i da su okupljanja u vreme epidemije Kovida-19 ograničena na najviše 10 ljudi, a pratila je proteste iako nije intervenisala.

Međutim, kontrolisala je identitet pedesetak učesnika koji mogu očekivati kazne, a proteste je i snimala, objavili su slovenački mediji.

Transparentima i u izjavama za medije demonstranti su navodili da su se ujedinili protiv „strahovlade“ koju, kako tvrde, predstavlja aktualna vlast, da se zauzimaju za demokratiju, slobodu i vladavinu prava, te pozivali vladu na ostavku, a one koji njome nisu zasdovoljni na otpor.

Bilo je i transparenata s napisima „Smrt janšizmu – sloboda narodu“, kakvi su se već pojavljivali ove i prošle godine u tzv. „biciklističkim“ protestima protiv Janše i njegove vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar