Japan donirao 3,9 miliona evra BiH za migrante

SARAJEVO – Vlada Japana donirala je Bosni i Hercegovini približno 3,9 miliona evra namenjenih jačanju kapaciteta za borbu protiv ilegalnih migracija, a ugovor o preuzimanju te donacije danas su u Sarajevu potpisali šefovi diplomatija dveju zemalja.

Ministar spoljnih poslova Japana Tošimicu Motegi boravio je u službenoj poseti BiH a nakon susreta s ministarkom spoljnih poslova te zemlje Biserom Turković potpisan je sporazum kojim je aktivirana ranije odobrena pomoć od 500 miliona jena namenjena pre svega opremanju bezbednosnih agencija u BiH direktno zaduženih za nadzor granice i kontrolu ilegalnih migracija, javlja Hina.

„Pomoć će biti iskorišćena za kupovinu vozila Graničnoj policiji BiH, Službi za poslove sa strancima BiH, MUP-ovima Republike Srpske i Federacije BiH kao i Unsko-sanske županije“, pojasnila je Turković.

Slabo opremljena Granična policija BiH godinama je suočena s velikim problemima u nastojanjima da zaštiti istočnu granicu prema Srbiji i Crnoj Gori preko koje migranti bez većih poteškoća uspevaju ilegalno da uđu, navodi agencija.

Razdoblje pandemije i zima donekle su usporili njihov priliv u BiH, ali vlasti strahuju kako će se to promeniti s dolaskom proleća pa bi broj od oko osam hiljada migranata koliko ih sada boravi u toj zemlji mogao da počne da se povećava, dodaje se.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.