Jedina preživela logorašica odustala od komemoracije

Od državne komemoracije u Jasenovcu odustala je jedina preživela logorašica, 95-godišnja Pava Molnar, koja kaže da je svoj govor povukla jer ne želi da bude pročitan tamo gde nisu prisutni svi koji bi trebalo.

Molnar, jedina preživela logorašica ustaškog logora Gradiška, koji je bio deo jasenovačkog logora, je u telefonskom razgovoru za zagrebački Jutarnji list rekla da je jako tužna što je sve tako ispalo.

Njen govor je prema planu direktorke Spomen-područja Jasenovac i organizatorke jasenovačke komemoracije Nataše Jovičić trebalo ujedno da bude i jedini na ovogodišnjem obilježavanju godišnjice proboja poslednjih preživelih logoraša u aprilu 1945.

Pava Molnar je za ovaj zagrebački dnevnik objasnila da je svoje učešće  u ovogodišnjoj komemoraciji u Jasenovcu dogovarala s Natašom Jovičić.

Početkom aprila je, kaže, s njom bila i kod predsednika Sabora Željka Reinera.

„Predložili su da se komemoracija žrtvama Jasenovca ove godine održi u HNK, što sam odlučno odbila. Rekla sam da se komemorirati mora tamo gde su se zločini i dogodili. Pod tim uslovom sam pristala da im dam svoj govor. Kako se otežano krećem, tražila sam da ga neko u Jasenovcu pročita“, izjavila je Molnar.

Ali, sve je to bilo pre podela koje su potom nastale.

„Kad sam videla da u Jasenovac idu odvojeno jedni, pa drugi, pa treći, povukla sam govor i o tome sam pre nedelju dana obavestila i Natašu Jovičić”, objasnila je.

Molnarova je po nacionalnosti Hrvatica, ustaše su u februaru 1942. kao devetnaestogodišnju studentkinju medicine uhapsile i transportovale u logor Gradiška koji je bio sastavni deo jasenovačkog logora.

U logoru je ostala do januara 1944. kad je razmenjena.

„U razmenu su mogli ući samo logoraši Hrvati, dok Srbi, Jevreji i Romi nisu razmenjivani“, kaže Molnar koja je po izlasku iz logora otišla u partizane.

Sekretar SAAB-a Miroslav Kirinčić je za Jutarnji rekao da će govor Pave Molnar, umesto dana na komemoraciji kojoj će prisustvovati hrvatski državni vrh, biti  pročitan dva dana kasnije na komemoraciji koju organizira SAAB.

Direktorka Spomen područja Jasenovac Nataša Jovičić šokirana je odustajanjem Molnarove.

Ona tvrdi da je Molnar pod pritiskom, da o njenom odustanku ne zna ništa i da je prema službenom programu predviđeno da njen govor na službenoj jasenovačkoj komemoraciji pročita glumica Branka Cvitković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.