U trendu

Johanson: Svaki dan ugled BiH u svetu pada zbog migranata

BRISEL, 19. januara ( Tanjug) – Komesarka za unutrašnja pitanja EU Ilva Johanson ocenila je danas da je situacija sa migranitima u BiH „humanitarna kriza”, ali i ”kriza upravljanja” koja je ”mogla biti izbegnuta” da su BiH valsti delovale odgovorno.

”Svaki dan ovakvog stanja dalje uništava međunarodnu reputaciju BiH”, rekla je Ilva Johanson u Evropskom parlamentu.

Ona je najveći deo svog govora o humanitarnoj situaciji izbeglica i migrana na spoljnim granicama EU posvetila upravo migranitima u kampu Lipa u BiH.

Ukazala je da se u ovom trenutku oko 900 ljudi nalazi u imrovizovanom smešataju, što je situaciju popravilo ”od ”kantastrofalne u ozbiljnu”.

”Frustrirajuće je da moramo da postavljamo šatore kada imamo potpuno opremljen kamp samo 30 kilometara dalje”, dodala je Johansonova.

Evropska komesarka za unutrašnja pitanja podsetila je i da je EU od 2018. godine izdvojila 89 miliona evra za podršku BiH u upravljnju migracijama.

”Nastavićemo da pružamo podršku, ali BiH mora da pokaže da je sposobna da upravlja migracijama. Mora da preuzme odgovornost i reši humanitarnu situaciju. BiH je zemlja s prespektivom pristupanja EU i od nje očekujemo da radi na održivom i idugoročnom rešenju”, naglašava Ilva Johanson.

Ona je dodal da je svesna problema u donošenju odluka na različitim nivoima vlasti u BiH, ali podseća da je trenutni prioritet spasavanje života ljudi.

Komesarka EU najavila je za februar posteu BiH povodim rešavanja humanitrane situacije sa migrantima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.