U trendu

Jukić: Incko i drugi narušavaju nezavisnost sudskog sistema

SARAJEVO – Potpredsednica Visokog sudskog i tužilačkog veća (VSTV) Bosne i Hercegovine, Ružica Jukić, optužila je danas visoke predstavnike međunarodne zajednice u BiH da se upliću u rad pravosudnih institucija te države.

Ona je tim povodom uputila pismo članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine tražeći od njih da obaveste Ujedinjene nacije i Evropsku uniju o tome.

Jukić je za uplitanje u rad pravosudnih institucija BiH direktorno optužila Visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka, šefa OSCE Misije u Bosni i Hercegovini, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH, ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, ambasadora Savezne Republike Nemačke u BiH, ambasadora Kraljevine Holandije u BiH i ambasadora Kraljevine Španije u BiH.

U opširnom pismu ona je navela da se Incko i navedeni predstavnici i ambasadori, kao i šef OSCE Misije u BiH, su svojim izjavama direktno narušili nezavisnost sudskog sistema i izašli iz okvira nadležnosti koje imaju za vreme obavljanja dužnosti u Bosni i Hercegovini.

Prozivanjem Prvostepene disciplinske komisije pri VSTV-u BiH te traženjem od Drugostupanjske komisije da donese drugačiju disciplinsku odluku, isti su se umešali u donošenje meritorne odluke jedne pravosudne institucije i to na najgrublji način, koristeći moć koju imaju u suverenoj državi, preneli su sarajevski mediji..

Ne bi bilo ništa sporno da se Incko, kao i navedene ambasade (koje su donirale za razvoj pravosuđa) „upletu“ u kontrolu efikasnosti pravosuđa, kao i kontrolu usklađivanja akata VSTV-a BiH s evropskim tekovinama, jer su poglavlje 23 Pravosuđe i ljudska prava i 24 Pravda, sloboda i sigurnost ključne oblasti u pregovorima naše države s Evropskom unijom.

Ali, istakla je, niko nema pravo, a pogotovo ne strane ambasade, da se upliće u rad pravosudnih institucija na način da vrši pritisak kakva će odluka biti donesena u sudskom postupku, tužiteljskoj istrazi, disciplinskoj odluci, odluci veća koja se odnosi na imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija i svim drugim odlukama koje su propisane zakonom, na koji način se donose i ko ih donosi.

On je navela da o svemu navedenom postoje svedočanstva učesnika, čak i tonski zapisi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.