U trendu

Kabinet srpskog člana Predsedništva BiH: Ikona poklonjena Lavrovu je porodična ostavština

 Ikona Svetog Nikole, koju je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

„Salve izmišljotina i neistina usledile su posle pogrešne početne medijske prezentacije da je reč o ikoni koja je deo kulturne baštine i nacionalno blago, što nigde nije ustanovljeno“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da to „potvrdjuje i činjenica da ni sedam dana posle uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona, niti da je ko potražuje ili da je deo bilo čije kulturne baštine“.

„Urpkos tome širenje neistina u javnosti se nastavlja“, istakli su u saopštenju.

Iz kabineta su naglasili da poklonjena ikona „ima svoju tržišnu vrednost, ali da se njena vrednost, pre svega, ogleda u tome što je reč o osveštanoj pravoslavnoj ikoni velikog sveca, što je svakom hrišćaninu veoma poznato“.

„Nakon što je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik uručio poklon šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, u javnosti su izneti brojni netačni navodi i lažne optužbe od pojedinih medija, takozvanih eksperata, visokih zvaničnika BiH, pa čak i pojedinaca iz Republike Srpske“, stoji u saopštenju.

Još su naveli da „niko i ništa, a najmanje gnusne neistine ne mogu pokvariti bratske odnose dva pravoslavna naroda, kao ni odnose srpskog člana Predsedništva BiH i političkog rukovodstva Rusije“.

Ministarstvo kulture i informativne politike Ukrajine saopštilo je da je ikona iz Luganska, koju je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, u vlasništvu Ukrajine.

Na ikoni je, kako je navedeno, pečat Odeske regionalne komisije za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode, koja je osnovana 1926. godine u Odeskom istorijsko-arheološkom muzeju.

Posle informacije da je ikona vlasništvo Ukrajine, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da će spornu ikonu koju je Dodik poklonio Lavrovu, „vratiti darodavcu“, kao i da će putem Interpola zatražiti da se istraži celi slučaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar