U trendu

Karakačanov objavio imena državljana Bugarske koja su ista kao imena funcionera VMRO DPMNE

 Bugarski vicepremijer Krasimir Karakačanov objavio je danas dvadesetak imena sa biračkog spiska u Bugarskoj koja su ista kao imena sadašnjih i bivših funcionera i poslanika makedonske opozicione partije VMRO DPMNE.

Medju imenima koja je objavio na Fejsbuku su i Antonio Milošoski (kako se zove poslanik VMRO DPMNE i ministar spoljnih poslova u vladi Nikole Gruevskog), zatim Nikola Micevski (kako se zove šef Poslaničke grupe te opzicione stranke), Aleksandar Nikoloski (što je ime poslanika i poptredsednika strane) i Aleksandar Pandov (kako se zove predsednik Patriotskog instituta VMRO DPMNE).

„Naravno, svaka sličnost sa imenima pojedinaca koji imaju lidersku političku i javnu poziciji u Makedoniji je moguća. Medjutim, ako nije slučajnost i ako su to ljudi za koje mislim da jesu, nadam se da je to u redu. Želim da verujem da više nije zločin protiv ‘makedonske časti’ ako se makedonski političar, javna ličnost ili njegova bliska rodbina deklariše slobodno i kao etnički Bugarin a da zbog toga ne bude oklevetan i ismevan“, napisao je Karakačanov (facebook.com/KrasimirKarakachanovVMRO).

Pored biračkog prava, istakao je vicepremijer Bugarske i lider manjeg vladinog partnera, krajnje desne partije VMRO BND, „svi ovi ‘istaknuti’ makedonski Bugari, kao i više od 120.000 bugarskih državljana u Makedoniji imaju pravo na besplatnu vakcinaciju protiv kovida 19“.

Najveća makedonska opziciona partija VMRO DPMNE je objavu Karakačanova nazvala lažima i istakla da nijedan njeni funcioner nema bugarski pasoš, dok su i pojedinici čija su se imena našla na spiska pojedinačno negirali da imaju državljanstvo Bugarske.

„Očigledno je da Karačakanov vodjen svojom antimakedonskom politikom ima cilj da ocrnjuje i fabrikuje neistine protov funcionera VMRO DPMNE i protiv naše partije koje se oštro suprotstavlja njegovim negacijama makedonskog naroda, makedonskog indentiteta i makedonske istorije“, istakla je partija Hristijana Mickoskog.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.