U trendu

Karakačanov: Skoplje se uzalud nada pritisku na Bugarsku

SOFIJA – Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov optužio je danas Severnu Makedoniju da se ponaša kao da se Bugarska, a ne ona sama, kandiduje za pristupanje EU, „izdajući poučne procene i preporuke EU”.
„Politička elita u Skoplju još nije shvatila da se prijavljuje za Evropsku uniju, a ne za Sovjetski Savez“, rekao je Karakačanov, koji je juče oštro kritikovao nameru za ponovno otvaranje Srpskog kulturnog centra u Skoplju i ponovno uvođenje srpskog jezika kao predmeta u školski program u Severnoj Makedoniji.

“Možemo da započnemo iskren dijalog sa Severnom Makedonijom ili da nastavimo uzaludne diskusije u narednih 28 godina, kao što su ih oni vodili sa Grčkom”, naveo je ministar, prenosi BTA.
Prema njegovoj oceni, Skoplje se pogrešno oslanja na to da će se nešto dogoditi za nekoliko meseci u vezi sa otpočinjanjem pristupnih pregovora sa EU, koje Bugarska blokira.

“Računaju na to da će se promeniti politička konfiguracija u Bugarskoj ili da će nova američka administracija ili neko u SAD ili EU vršiti pritisak na Bugarsku da se povuče. Mislim da još jednom grdno greše”, rekao je Karakačanov.

Dodao je da je 84 odsto stanovništva Bugarske jednoglasno u stavu prema Severnoj Makedoniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar