Kipar: Uslovna kazna britanskoj tinejdžerki

NIKOZIJA – Sud na Kipru izreakao je danas uslovnu kaznu britanskoj tinejdžerki optuženoj da je lažirala da je silovala grupa izraelskih mladića.

Ova 19-godišnjakinja je rekla da je policija prisilila da odbaci žalbu da je silovala grupa izraelskih mladića u letovalištu Aja Napa u julu, preneo je Rojters.

Ona je osuđena 30. decembra zbog izazivanja javne zablude zbog povučenog izveštaja o silovanju.

Obučena u crno i tiho stojeći pred sudijom u prepunoj sudnici, tinejdžerka, koja nije identifikovana iz pravnih razloga, osuđena je na četiri meseca zatvora, odnosno uslovno tri godine.

Sudija Mihalis Papatanasiu rekao je da je kazna izrečena uzimajući u obzir njene godine, čist kriminalni dosije i kajanje i da joj je pružio drugu šansu.

Ispred sudnice se nalazilo oko 150 demonstranata koji su uzvikivali „Kriviti žrtvu je drugo silovanje“ i „Kiparska pravdo, sram te bilo „.

Njeni advokati kažu da tinejdžerka pati od post-traumatičnog stresa i da će uložiti žalbu kako bi uklonili ljagu sa njenog imena.

Tinejdžerka insistira na tome da se napad dogodio i da je na nju vršen pritisak da povuče žalbu tokom noći dok je policija ispitivala bez prisutnog advokata.

Svedok odbrane, bivši državni forenzički patolog, rekao je da je ona imala povrede koje se poklapaju sa silovanjem.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab, izrazio je veliku zabrinutost zbog tretmana tinejdžerke i rekao da mu je laknulo što će se ona vratiti kući nakon što joj je bilo zabranjeno da napusti Kipar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.