U trendu

Kitarović: Hrvati i Srbi ključni za budućnost Vukovara

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Vukovaru da su većinska hrvatska i manjinska srpska zajednica zajednica, uz međusobno uvažavanje, poštivanje i razumevanje, ključne u donošenju odluka o budućnosti tog grada, da je spremna da u tome pomogne, ali da u ovom trenutku ne želi da govori o konkretnim inicijativama.

Grabar Kitarović je rekla da se pritom posebno mora voditi računa o deci i mladima koji mogu biti glavni zamajac i kojima se moraju osigurati uslovi za ostanak u Vukovaru.

Ocenila je da su se u tom gradu u poslednjih nekoliko godina dogodili „pomaci unazad“ zbog, kako je rekla, nametanja nekih rešenja, o kojima se nije razgovaralo s lokalnom zajednicom – ni većinskom hrvatskom ni manjinskom srpskom zajednicom.

Na pitanje hoće li ona inicirati sastanak na temu dvojezičnosti između te dve zajednice, rekla je da u ovom trenutku ne bi govorila o konkretnim inicijativama. „Svakako ću posebno nastaviti da razgovaram sa svima i ako bilo kako mogu pomoći u povezivanju, to ću rado i učiniti“, rekla je, odgovarajući na pitanja nakon poseta Lučkoj upravi Vukovar.

Predsednica je kazala da generalno o problemima Vukovara, pre svega onih vezanih za dvojezičnost, suživot i braniteljsku populaciju, naglasila da „treba smiriti medijske strasti“, ali i nastaviti dijalog.

Istakla je da su spomenuti problemi „političko, ali i etičko, kulturno i kulturološko pitanje, a kada je reč o suživotu ne treba gledati samo zakonske okvire, koji su naravno izuzetno bitni, već treba poštovati i osećaje ljudi i nastaviti negovati uspehe mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja koja je daleko najuspešniji proces mirne reintegracije u svetu“.

Inače, grabar Kitarović je juče doputovala u trodnevnu posetu Vukovaru gde je otvorila privremenu Kancelariju i imala niz aktivnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.