Kitarović: Izjave Pupovca neprihvatljive i zlonamerne

ZAGREB – Povodom obraćanja javnosti predsednika SDŠ-a Milorada Pupovca, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uputila mu je pismo u kojem mu zamera da u javnim nastupima na neprimeren, neprihvatljiv i zlonameran način kritikuje Hrvatsku.

Navodeći da on očigledno nije pažljivo pročitao njeno pismo iz 2016, Grabar Kitarović mu poručuje da sadržaj pisma ovom prilikom ponavclja, a uz konstataciju da je i dalje odlučna u nameri da „kao državljani Republike Hrvatske gradimo zemlju mira, razumevanja i prosperiteta“.

„Držim to svojom obavezom i zbog desetak hiljada pripadnika srpske nacionalnosti koji su, braneći svoju domovinu Hrvatsku od velikosrpskih agresora, potvrdili patriotizam i nikada ga nisu narušili moralnim patroniziranjem, a posebno ne političkim ucenjivanjem, iako imaju pravo i obavezu kao državljani Hrvatske ukazivati na potencijalne anomalije koje su nažalost sastavni deo odrastanja svakog društva, ali ne u meri kako bi neki želeli prikazati i time naštetiti državi u kojoj žive“, stoji u dopisu predsednice Republike priloženom pismu iz 2016. godine.

U pismu od 13. februra 2016. predsednica Hrvatske ističe i da osuđuje pretnje i izlive govora mržnje prema više javnih osoba i organizacija, ali dodaje kako među njima ima i onih koji svojim javnim delovanjem godinama provociraju, iritiraju pa i vređaju najveći deo hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i izruguju Domovinski rat i u osnovi negiraju stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako atmosferu napetosti, isključivosti i netolerancije.

Poručila je tada i da, onako kako treba osuditi postupke koji su upereni protiv ravnopravnosti, sigurnosti i dostojanstva političkih, etničkih i drugih manjina u Hrvatskoj, tako treba osuditi i sve postupke koji vređaju hrvatski narod i bilo koju većinsku zajednicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.