Kitarović otkrila spomenik Tuđmanu u Zagrebu

ZAGREB – Predsednica Kolinda Grabar Kitarović otkrila je danas spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu, čime je obeležena 19. godišnjica od smrti prvog hrvatskog predsednika i tom prilikom istakla da je je njegov cilj bio da ostvari „ideal ljudskih prava.

Spomenik je podignut na raskrsnici Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice, a njegov autor je akadmski vajar Kuzma Kovačić.

Ceremoniji otkrivanja spomenika prisustvovali su predstavnici hrvatskog državnog vrha, koji su ranije danas odvojeno položili cveće i vence na Tuđmanov grob na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Za 14 sati je bio najavljen protest protiv podizanja spomenika, sazivan putem društvenih mreža, na koji se, međutim, niko nije pojavio, preneo je portal Index.hr.

Grabar Kitarović je rekla da je Tuđman hteo da ostvari i „ideal ljudskih prava“. Dodala je da je ceo hrvatski narod godinama čekao na spomenik lideru svih Hrvata.

„Pretrpevši velika stradanja i opterećen nepravednim stigmama hrvatski je narod u bivšoj državi bio osuđen na drugorazredni položaj“, rekla je Grabar Kitarović i dodala da se Tuđman izložio progonu jer je znao da se bez žrtve ne može ostvariti ništa veliko.

„Ni trenutka se nije dvoumiio niti se dao pokolebati u svojim ciljevima“, rekla je.

Predsednik Sabora Goran Jandroković je izrazio zadovoljstvo načinom obeležavanja 19 godina od smrti Tuđmana i itakao da figura u pokretu prema napred prvog hrvatskog predsednika na pravi način odražava njegov lik i delo.

„Franjo Tuđman bio je nevjerojatno hrabar“, kazao je Jandroković.

Premijer Andrej Plenković je rekao da je Tuđman bio politički lider koji je uspeo uspešno da utiče na ključna zbivanja i ujedini hrvatski narod.

„Svojom okupljajućom politikom postavio je temelje hrvatske države. Pod njegovim vođstvom Hrvatska je ostvarila najveće uspehe“, kazao je Plenković.

Plenković je ranije danas predvodio delegaciju HDZ koja je položila venac na Tuđmanov groba, a nakon toga je rekao:

„Vodio je Hrvatsku u najtežim vremenima velikosrpske Miloševićeve agresije, za vreme Domovinskoga rata, oslobodio okupirane teritorije i svojom mudrošću, uz pomoć međunarodne zajednice mirno reintegrirao Hrvatsko podunavlje, insistirao na procesu pomirenja što je jedna od njegovih ključnih ostavština koju takođe negujemo i na kojoj ćemo insistirati“, poručio je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.