U trendu

Ko je Enver Zornić, osuđeni zločinac direktor Toplane SA

SARAJEVO – Deo člnova SDP BiH i javnosti traži smene odgovornih zbog imenovanja Envera Zornića, osuđenog ratnog zločinca, za direktora KJKP Toplane Sarajevo, predsednik te stranke, Nermin NIkšić, očekuje demanti, a ako ga ne bude on se, kaže, izvinjavama svim građanima BiH zbog te greške.

Sarajevksi portal Žurnal, koji je prvi objavio informaciju o imenovanju osuđenog ratnog zločina za direktora javnog preduzeća, piše da je Zornić, sarajevski „ratni heroj“.

Zornić je na tu funkciju, navodi se, imenovan na predlog SDP i uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo početkom septembra.

„Direktor – Enver Zornić, dipl. eč, rođen 29. februara 1964. godine“, piše na službenoj veb stranici KJKP Toplane.

Isti lični podaci navedeni su i u presudi Okružnog vojnog suda u Sarajevu datiranoj 3. avgusta 1993. godine kojom je „optuženi Enver Zornić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 godina i dva meseca“ zbog toga što je, sa svojim pomagačima, „počinio krivično delo ubistvo, piše Žuranl.

Na pitanjeupućeo Zorniću: „Jeste li vi taj“, piše Žurnal, on je novinaru tog portala odgovorio:“Eto, sad ste pročitali“.

Navodi se da Zornić nije želeo da negira ranije danas objavljene navode, ali ni da, kako se navodi, potvrdi da je upravo on, sa još šest svojih poznanika i komšija, kao pripadnik tzv. ARBiH pravosnažno osuđen za ubistva i pljačke nebošnjaka u sarajevskom naselju Hrasno.

Ipak, dodaju, potvrdio je da su lični podaci navedeni u presudi njegovi, te da je 1993. godine bio u pritvoru nakon što je uhapšen zbog ubistava.

Envera Zornića, Izeta Tinjka, Mirsada Ašanija, Amira Husića, Envera Džanku, Džemala Hrustanovića zvanog „Paraga“ i Ismeta Tinjka Okružni vojni sud u Sarajevu tada je osudio na skoro 54 godine zatvora.

Presudu je izrekao tadašnji sudija, a današnji advokat Muhidin Kapo.

„Sećam se da sam ih osudio i da je presuda postala i pravosnažna“, potvrdio je za Žurnal advokat Kapo.

Zornić, navodi se, naravno ne želi da se seti, a nije pomogao ni pokušaj da mu se osveži pamćenje čitanjem tačke jedan presude u kojoj je detaljno opisano kako su ubijeni Jagoda Janković i Sreten Ninković.

Uz prethodni dogovor sa Zornićem, Ismetu Tinjku, Mirsadu Ašaniju i Amiru Husiću je naređeno da Jagodu Janković odvedu iz pritvora kojim je upravljao Zornić, te su je „automobilom marke ‘golf’, u kojem su govorili da je vode na razmenu na Grbavicu, dovezli do napuštene i izgorele kuće u ulici Varaždinska 34, uveli je u kranju prostoriju, te kada je ona zakoračila u prostoriju, Ašani Mirsad koji se nalazio iza nje iz ranije repetiranog pištolja marke TT ispalio jedan hitac u predelu glave“.

Identična situacija usledila je i sa Sretenom Ninkovićem. Njega je ubio Izet Tinjak. Nakon što su „završili posao“, Zornićevi vojnici su ubijene polili benzinom i spalili.

„Nakon što je buknuo plamen, napustili su ovo mesto i vratili se u prostorije VI Brdske brigade gde su Zornića izvestili da su uradili što im je bilo naređeno“, navedeno je u presudi.

Ista grupa je, 7. decembra 1992. godine u kuću u Varaždinskoj ulici odvela Slovenca Jovana Popovića. I njega su ubili na identičan način. Nakon obavljenog posla, Enver Džanko i Izet Tinjak su otišli i u stan Josipa Gogala, tada direktora Republičke uprave za prihode i budžet. Gogalo je bio član HDZ-a BiH. Njegova supruga Zorica Gogala tada je sa decom bila u Sloveniji.

„Prema pričanju očevidaca uhapšen je i odveden u prostorije vojne policije koje su bile u podrumu naše zgrade, kada se vraćao s posla i kada je reagovao na hapšenje našeg komšije Jovana Popovića. Nakon toga su ga najpre odveli u stan koji su pretresli, a vrednije predmete odneli“, piše Zorica Gogala, sudija u penziji Suda BiH i Vrhovnog suda FBiH.

Josip je prethodno mučen, a onda je odveden u kuću u Varaždinskoj ulici. Tamo su mu pucali u glavu.

Navedene detalje presude, nakon što su mu pročitani, Zornić je prokomentarisao rečima:“Strašno je to“, piše Žurnal i podseća da je reč o čoveku koji je osuđen na deset godina zatvora jer je formalno rukovodio jedinicom koja je u naselju Hrasno brdo pljačkala, mučila, ubijala i spaljivala nebošnjake.

To, međutim, dodaje se, nije bila smetnja da on bude imenovan za direktora javnog peduzeća Toplane Sarajevo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.