U trendu

Ko se raduje dolasku dva patrijarha u Crnu Goru, a ko se bavi spekulacijama

Istorijska poseta patrijarha srpskog Irineja i patrijarha antiohijskog i svega istoka Jovana Desetog Podgorici politizuje se u pojedinim medijima, ali će ona čestita i časna Crna Gora s radošću dočekati dvojicu patrijarha, ocenjuje za Sputnjik koordinator pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić.

Objava da će srpski patrijarh Irinej zajedno sa patrijarhom antiohijskim i svega istoka Jovanom Desetim, u pratnji brojnih episkopa SPC, u ponedeljak posetiti Cetinjski manastir, a zatim i manastir Ostrog i Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, podgrejala je medijske spekulacije da bi srpskom patrijarhu mogao biti zabranjen ulazak u Crnu Goru. Crnogorska policija je to ubrzo demantovala, navodeći da ne postoji nijedna zakonska smetnja koja bi onemogućila dolazak patrijarha.

Koordinator pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske dr Velibor Džomić očekuje da će poseta patrijarha srpskog i patrijarha antiohijskog proteći kako je i planirano.

„Neophodno je da se zna da je patrijarh srpski posebna ličnost i da sve njegove posete imaju svoju protokolarnu proceduru koja je ispoštovana i u ovom slučaju. Mitropolija je tokom prethodnih dana, kao i uvek, imala redovnu komunikaciju sa nadležnim državnim organima kako bi se obezbeđenje patrijarhovog dolaska odvilo na najbolji i jedni prihvatljiv način, a to je da sve prođe u miru“, kaže Džomić za Sputnjik.

„Mi u Mitropoliji sa radošću dočekujemo dvojicu patrijaraha, gde će se oni pokloniti našim svetinjama i susresti sa mitropolitom (Amfilohijem), sveštenstvom, episkopima i vernim narodom, i nadamo se da će sve proteći u najboljem redu, i najvećoj radosti“, dodaje otac Džomić.

Sagovornik „Sputnjika“ napominje da je „posebno problematično“ to što se i takve istorijske posete, kakva je nesumnjivo najavljena poseta patrijarha Crnoj Gori, „podvode pod najprizemnije vidove tumačenja i politizacije od strane pojedinih neodgovornih medijskih kuća“.

„Ali nadamo se da će i tome brzo doći kraj. U svakom slučaju čitava Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija budimljansko-nikšićka i ona čestita i časna Crna Gora će sa radošću dočekati dvojicu patrijaraha“, jasan je otac Džomić.

Podsetimo, danjašnja poseta srpskog patrijarha Irineja Crnoj Gori realizuje se u sklopu posete patrijarha antiohijskog i svega istoka Jovana Desetog Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), u okviru koje će poglavar Antiohijske patrijaršije prvi put u istoriji boraviti u Crnoj Gori.

(Sputnjk)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.