Kolinda Grabar Kitarović: Šta je to region?

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je priznala da je svoje saradnike, kako kaže, zamolila da u službenim dokumentima ne koriste pojam regija i drago joj je što je to prepozao i novi šef diplomatije Miro Kovač koji sledi njen primer.

“Šta je to regija”, zapitala je Grabar Kitarović i dodala da je “tu reč o nekoliko država u našem okruženju, našem susedstvu, koje ćemo nastaviti da podržavamo na njihovu putu u članstvo EU i NATO”, rekla je ona u intervjuu zagrebačkom Jutarnjem listu povodom godinu dana od izbora na tu funkciju.

Upitana da komentariše reakcije na odgovor koji je dala na pismo zastupnika iz reda srpske manjine Milorada Pupovca, koji je primetio da u Hrvatskoj rasti atmosfera netolerancije i poruke mržnje prema političkim etničkim i drugim manjinama, predsednica kaže da neće da ponavlja ono što je već napisala.

“Iznad svega držim važnim moj predlog o tome da zajedno s klubom nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru otvorimo javni dijalog i pokrenemo niz stručnih rasprava i okruglih stolova na kojima bi se u toleranciji i međusobnm uvažavanju raspravljalo o daljem unapređivanju položaja svih manjina u našem društvu”, navela je.

A što se tiče reakcija na njen odgovor Pupovcu, kaže da su one bile različite, ali većinom pozitivne, te da je bilo i onih negativnih koji su u demokratiji poželjni.

(Tanjug)

Ostavite komentar