U trendu

Komemoracija u Blajburgu uz rigorozne bezbednosne mere

Komemoracija u Blajburgu poginulim ustašama i pristalicama Nezavisne Države Hrvatske krajem Drugog svetskog rata prilikom bekstva iz Jugoslavije, održava se ove godine pod rigoroznim pravilima, a austrijske vlasti najavile su da će se obračunati sa svakim oblikom ustaške simbolike, pa su eventualnim prekršiteljima zakona zapretili hapšenjima i deportacijama iz Austrije.

Centralna komemoracija obeležavanja 73. godišnjice tog dogadjaja na Blajburškom polju, počela je jutros na groblju, a u podne je počela misa na Lobaherfeldu, gde se nalazi spomenik žrtvama.

Hrvatski mediji prenose da je policija sa skupa udaljila nekoliko osoba koji su nosili ustaška obeležja.

Na skupu, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, prisustvuje predsednik Sabora Gordan Jandroković, pojedini ministri u hrvatskoj vladi i drugi zvaničnici.

Kako navodi Večernji list, Jandroković, najviši predstavnik vlasti, žestoko je izviždan na komemoraciji. 

Prema pisanju tog hrvatskog lista, „uskraćena dobrodošlica Hrvatima urodila je polodom“, pa obeležavanju na Blajburškom polju prisustvuje samo nekoliko hiljada ljudi. Austrijski mediji navode da skupu prisustvuje oko 10.000 ljudi.

Stotinak aktivista iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije okupilo se danas u gradu Blajburgu u znak protesta protiv okupljanja u Blajburgu, nazivajući ga „ustaškim dernekom“, navodi Hina i dodaje sa se uprkos najavama velikog protesta na kontraskupu okupilo stotinak ljudi.

Austrijska je policija ove godine zbog komemoracije na graničnom prelazu kod Dravograda uspostavila graničnu kontrolu, uz punu proveru vozila i autobusa, pa je na ulazu u Austriju stvorena velika gužva.

Na prelazak granice čekalo se oko sat vremena. Ljudi iz autobusa su morali da izlaze napolje, a policija je pregledala torbe i prtljažnike vozila.

Na Blajburškom polju misom i komemorativnim govorima obeležava se pogibija stradanja ustaških vojnika i pristalica poražene pronacističke NDH koji su 1945. godine hteli da se predaju savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslovenskoj, podseća Hina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.