U trendu

Kompanija SAD blokirala deo imovine Duška Kneževića u CG

PODGORICA – Američka kompanija Avaron Holdings LLC iz Njujorka traži da joj crnogorski biznismen i predsednik Atlas Grupe, Duško Knežević, vrati 6,19 miliona evra, pišu podgoričke Vijesti.

„Rešenje o izvršenju od 12. septembra, izvršnog poverioca Avaron holdings LLC protiv izvršnog dužnika Atlas grupa na osnovu verodostojne isprave – menice izdate 16. jula 2014. godine, po osnovu ugovora o zajmu novčanih sredstava od 29. aprila 2009. godine, radi naplate novčanog potraživanja izvršnog poverioca u iznosu od 6.196.476, 52 evra“, piše u listi nepokretnosti u koju su Vijesti imale uvid.

Reč je o pozajmici koju je ta firma pre 10 godina dala Atlas grupi, pa je javni izvršitelj doneo rešenje o izvršenju, kojim je obuhvaćena imovina firme Atlas invest, čiji je osnivač Knežević.

Rešenje o izvršenju se odnosi na nekretnine Atlas investa u Podgorici i to za zemljište od 555 kvadrata zgrade u podgoričkom naselju Kruševac.

Vijesti pišu da je reč o sedmospratnoj zgradi u kojoj su vlasnici poslovnih prostora i Crnogorski Telekom i bankar Aco Đukanović, brat predsednika države Mila Đukanovića.

Na pomenutoj parceli je upisana tri dana ranije i privremena mera zabrane raspolaganja i korišćenja, koju je podgorički Viši sud donio na zahtev Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje je podiglo optužnicu protiv Kneževića.

Blokada SDT-a je upisna i na 2.693 kvadrata poslovne zgrade, ali ne i na pojedinačnim poslovnim prostorima koji su u vlasništvu Telekoma i Đukanovića.

Rešenjem javnog izvršitelja obuhvaćen je stan od 98 kvadrata, vlaništvo Atlas investa u Ulici Marka Miljanova u Podgorici, kao i prostor od 12 kvadrata u poslovno- stambenoj zgradi u Ulici Vaka Đurovića.

Avaron Holding LLC je dugogodišnji akcionar Atlas banke u koju je uveden stečaj početkom aprila ove godine.

Na spisku kompanija za koje je Viši sud doneo privremenu meru našle su se i Kneževićev Jadranski sajam, Expo invest i Expo Budva na koje je uknjižen veliki sajamski kompleks u Budvi.

SDT je otvorilo više istraga i podiglo optužnicu protiv Kneževića i njegovih najbližih saradnika. Biznismen za kojim je raspisana crvena Interpolova poternica nalazi se mesecima u Londonu, odakle optužuju aktuleni politički vrh Crne Gore na čelu sa Milom Đukanovićem da pokušavaju da mu otmu imovinu, posebno onu u Budvi.

Tužilaštvo je Kneževića označilo kao organizatora kriminalnih grupa, koje su nanele višemilionsku štetu državnom budžetu.

Osim imovinom na Jadranskom sajmu, Kneževiću je zabranjeno upravljanje imanjima u Zeti (Mojanovići i Mahala), koja su upisana na njegovo ime, kao i stanom na Svetom Stefanu i stanom u Podgorici.

IZ SDT-a su tražili da se zabrani i upravljanje imovinom Opšte bolnice “Meljine” u Herceg Novom, ali i kompanije “Montenegro-Expreš Group” koja upravlja tom ustanovom.

Ta kompanija ne može upravljati poslovnim prostorom u Podgorici, kao i stanovima, poslovnim prostorima, zgradama i parcelama u Budvi.

Privremeno je Kneževiću zabranjeno upravljanje akcijama ili udelom (“otuđenje ili opterećenje”), koji su upisani na crnogorske i ofšor kompanije, u kojima je stvarni ili skriveni vlasnik.

Zabrana je i na upravljanje imovinom “Atlas grupe” u Podgorici, gde poseduju jednu parcelu, privremeno su blokirane i nepokretnosti budvanske kompanije “Mogren Hill” – dve zgrade u Budvi, kompanije “Atlas Hotels Group”, koja poseduje hotel, parcele i poslovne prostore u Baru.

Uz to, blokirani su hotel, restoran, zgrade i parcele te kompanije u Sutomoru. Barskoj kompaniji je zabranjeno i upravljanje sa dva poslovna prostora na Svetom Stefanu, parcelama i zgradama u Petrovcu i Golubovcima. Takođe je blokiran deo imovine barskog hotela “Princes”, čiji je vlasnik “Atlas Hotels Group”.

U Budvi su blokirane dve parcele kompanije “Mogren Garden”.

Sud je zabranio u upravljanje imovinom podgoričke kompanije “Montenegroberza”, koja poseduje dva poslovna prostora u Podgorici, kao i upravljanje sa dva poslovna prostora kompanije “CG Broker – Diler”. Blokirano je upravljanje poslovnim prostorom u Podgorici, koji je vlasništvo kompanije “Montenegro Holding Investment”.

Blokirana je i sva imovina kompanije “Atlas invest”, te podgoričke kompaniji “Attika Land”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.