Komšić: Hrvatska da pokaže spremnost na kompromis

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić kaže da sva otvorena pitanja sa Hrvatskom treba rešavati u paketu i poziva Zagreb da pokaže spremnost na kompromis.

„Ako toga ne bude, ima i drugih mehanizama. Pravnih pre svega“, rekao je Komšić u intervjuu za bosanski sajt Klix.

On je dodao da otvorena pitanja u odnosima dve zemlje oterećuju njihove odnose još od osamostaljenja.

„Bili su prisutni i još kada nisam bi u Predsedništvu. Kažem to jer se često ide sa spinom da ti problemi imaju veže sa mojim izborom, što je potpuna besmislica. U prošlom sazivu su gurani pod tepih. Onog trenutka kad smo na njih ukazali, rečeno je da narušavamo odnose“, rekao je Komšić.

Predsedavajući Predsedništva BiH, međutim, napominje da neće pristati na logiku da je ćutanje o tome izraz dobrih odnosa.

„Smatram da moramo pokušati spasiti što se može u tom smislu, ali isto tako sa strane Hrvatske, koja nam je, kako kažu njeni lideri, najveći mogući prijatelj, mora postojati spremnost na kompromise“, rekao je Komšić.

Na pitanje zašto još nema vlasti u BiH i ko je veći krivac za to, HDZ ili SDA, Komšić je konstatovao da je popularno govoriti da su svi isto krivi.

„Međutim, biću nepopularan pa reći da je HDZ više kriv, jer ono što oni traže je nemoguće na sledećem nivou, isto kao kad bi za formiranje Saveta ministara SDA uslovljavala SNSD ukidanjem RS-a ili u obrnutom smeru da Bošnjaci iz entiteta RS prestanu sa pričom o genocidu ukoliko se želi formiranje Saveta ministara“, rekao je Komšić.

On je ocenio da je to nemoguće.

„Trake na rukama glasača, te posebna biračka kutija za Hrvate te biračka kutija za Bošnjake, Srbe i ostale u FBiH, nisu moguće. Ako to još nekome treba posebno objašnjavati, onda taj neko ima ozbiljan problem sa samim sobom“, smatra Komšić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.