U trendu

Konferencija „Sinergija-ključ uspeha regiona“ u Budvi

BUDVA – Deveta međunarodna Konferencija o ekonomiji, koja ove godine u fokusu ima temu „Sinergija – ključ uspeha regiona“, počinje danas u Budvi u organizaciji Privredne komore Crne Gore i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

U radu jednog od najznačajnijih ekonomskih skupova na prostoru jugoistočne Evrope, danas i sutra učestvovaće više od 500 predstavnika vlada, međunarodne i poslovne zajednice, naučne i stručne javnosti.

Konferenciju će otvoriti predsednik Privredne komore CG Vlastimir Golubovć i predsednik Vlade CG Duško Marković, nakon koga će se obratiti zamenik generalnog sekretara OECD Ulrik Vestergaard Knudsen, a učesnici će biti i predsednici komora iz regiona, među kojima i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je i predsednik Komorskog investicionog foruma ZB.

Na konferenciji biće održana ceremonija dodele BFCSEE sertifikata gradovima i opštinama sa povoljnim poslovnim okruženjem, koje dođeljuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj
(NALED) i Regionalni savet za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi.

Sertifikat će primiti 15 opština i gradova regiona.

Prvog radnog dana biće organizovana četiri panela na teme: „Zelena ekonomija i održivi razvoj“, „Energetika na Balkanu – stanje i budućnost“, „Turizam kao zajednički proizvod regiona“ i „Globalni izazovi vodnog stresa u 21. veku“.

Drugi dan obelžiće panel diskusije o saobraćajnoj infrastrukturi kao pokazatelju (ne)razvijenosti regiona, obrazovanju, zapošljavanju i demografskim trendovima, te digitalizaciji i inovacijama kao razvojnoj šansi.

Privredna komora CG kao organizator skupa će i ove godine otvoriti mogućnost za međukompanijske susrete tokom trajanja konferencije, a za tu prateću aktivnost, kako kažu iz crnogorske Komore, vlada veliko intereseovanje privrednika iz regiona, a i šire.

Privredna komora Crne Gore od 2010. godine organizuje Konferenciju o ekonomiji i ovo je njeno deveto izdanje, međutim, zahvaljujući pre svega kvalitetnim međukomorskim vezama u regionu, taj skup je prepoznat kao važan za region i ekonomsko povezivanje.

Kroz partnerstvo sa nemačkim Komitetom za ekonomske odnose sa istokom, Konferencija je dobila svoje mesto i u Završnoj deklaraciji šefova vlada Zapadnog Balkana 2014. godine u Berlinu.

Tada je i zvanično Konferencija dobila status jednog od najznačajnijeg ekonomskog skupa u regionu, na koji dolaze i u njemu učestvuju i kompanije iz Nemačke, Austrije, kao i drugih zemalja Evropske unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.