U trendu

Konstituisana Skupština Crne Gore, Bečića za predsednika predložio DF

Na današnjoj konstitutivnoj sednici novog saziva Skupštine Crne Gore poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević je saopštio da DF za predsednika Skupštine predlaže lidera koalicije „Mir je naša nacija“ Aleksu Bečića, a za mandatara buduće vlade Zdravka Krivpokapića, nosioca liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

„Nas ne interesuju fotelje, interesuje nas samo budućnost Crne Gore i svih njenih naroda“, kazao je Knežević.

Na konstitutivnoj sednici verifikovani su mandati 81 poslanika.

Koalicije „Za budućnost Crne Gore“, „Crno na bijelo“ i „Mir je naša nacija“ imaju većinu od 41 poslanika da formiraju novu vladu i da posle 30 godina pošalju Demokratsku partiju socijalista u opoziciju.

Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka su osvojile po tri mandata, SDP dva, „Crno na bijelo“ četiri, „Albanska koalicija – Jednoglasno“ jedan mandat, DPS 30, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 27, „Albanska lista“ jedan, i koalicija „Mir je naša nacija“ deset mandata.

Predsednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović kazao je da su sve izborne radnje sprovedene u skladu sa zakonom i da predstavnici medjunarodnih organizacija koji su pratili izbore i nisu utvrdili veće nepravilnosti. Izbofe je pratilo i 35 akreditovanih medija je, rekao je on.

Predsedavajući, najstariji poslanik, Miodrag Lekić, iz koalicije „Mir je naša nacija“, kazao je da „nova vlast ne treba da svoj legitimitet zasniva na negaciji svega urađenog pre“, ali da „ono što je negativno, zahteva radikalan diskontinuitet“.

„Neće biti revanšizma, ali će biti realizacije Poglavlja 23 i 24. (u pregovorima o prijemu u EU) koja se odnose na vladavinu prava. Ne bi bilo dobro da brkamo te obaveze i da znamo da smo dužni da gradimo crnogorsko društvo prema evropskim standardima i tradicionalnom crnogorskom idealu da se gradi zemlja kao poštena kuća“, rekao je on.

Istakao je da očekuje da će Skupština biti „mesto pluralizma, legitimnog, konfrontacija ideja, ali i mesto sinteze, dogovora. Sve što je interes Crne Gore potrebno je da ovde postignemo kao konsenzus – to nismo imali ranije“, kazao je Lekić.

Na sednici su i ombudsman Siniša Bjeković, predsednica Vrhovnog suda Vesna Medinca, predsedavajuća Ustavnog suda Desanka Lopičić i v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković. Nije prisutan predsednik Republike Milo Djukanović.

Predstavnici tri partije koje imaju parlamentranu većinu, nisu juče na sastanku s mitropolitom Srpske pravoslavne crkve Amfilohijem uspeli da se dogovore oko resora u novoj vladi, a ni o tome da Krivokapić bude mandatar za sastav nove vlade.
Vijesti su objavile da je Krivokapić bio neprihvatljiv upravo DF-u, ključnoj stranci koja čini koaliciju koju on predvodi, što je Krivokapić demantovao.

Krivokapić je sinoć potvrdio da su na sastanku tražili da nosilac liste „Crno na bijelo“ Dritan Abazović objasni zahteve koji su „očigledno ranije bili dogovoreni“ kojima „traži sve ključne resore u Vladi“: ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, spoljnih poslova i pravde, kao i Upravu policije, ANB, Vojno obaveštajnu agenciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.