U trendu

Kormak: SAD posvećene da pomažu BG i PR

SARAJEVO – Glavna zamenica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju i bivša ambasadorka SAD u BIH Morin Kormak izjavila je da su SAD posvećene tome da pomognu Beogradu i Prištini u napredovanju na iznalaženju rešenje, ali i u napredovanju na evropskom putu, kao i da se nada da će obe strane biti produktivnije.

Ona je u intervjuu za sarajevsku televiziju N1 rekla da su i Beograd i Priština pokazali da su zainteresovani da idu ka Evropi, ali da bi se to dogodilo mora da se reši njihov odnos.

Upitana da prokomentariše to što Srbija nabavlja oružje od Rusije, Kormak je rekla da su SAD svim svojim partnerima rekle da je kontraproduktivno kupovati oružje od Rusije.

„Mi verujemo da je interoperabilnost NATO-a važna za sve nas. To je najveći obrambeni savez u istoriji. Važno je da je to mnogo jača investicija. Mi nastavljamo da radimo sa ostalim zemljama, da pokušamo na taj način da pokažemo da takva partnerstva sa Rusijom nisu dobra za njih“, rekla je Kormak.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori, Kormak je podsetila da su SAD apelovale na obe strane da pokušaju da nađu rešenje za ono što nije trebalo da bude pitanje koje ih deli.

„Nadamo se da će premijer i mitroplit sesti zajedno, imati iskren razgovor i pronaći način gde postoji sloboda religije za sve crkve. Apelujemo na sve strane da vode korisne razgovore koji će omogućiti svim crkvama da imaju sigurno mjesto u crnogorskom društvu, jer sloboda vere je jedan od temelja SAD“, rekla je ona.

Kada se radi o BiH Kormak je rekla da postoji više kočničara, a da sankcije i dalje postoje kao opcija, ali da je ideja da bosanski političari zajedno rade na napretku ka EU i prosperitetu države.

„Imamo različite lidere koji su stajali na putu progresa. SAD su kao što znate sankcionisale Dodika, mi imamo sankcije na raspolaganju, kao sredstvo koje nam omogućava da pokušamo da pomognemo BiH da napreduje. Ideja bi bila da političari zajedno rade na progresu, a da sankcije budu stvar prošlosti. Nažalost, još nismo došli u tu fazu“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.