U trendu

KoSSev: Pripremno ročište za ubistvo Olivera Ivanovića odloženo na neodredjeno vreme

Novo pripremno ročište za razmatranje treće optužnice protiv šestoro optuženih za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića odloženo je na neodredjeno vreme.

Kako je za KoSSev potvrdio advokat optuženog Nedeljka Spasojevića, Faruk Korenica do odlaganja ročišta, zakazanog za sutra, došlo je zbog predloga koji je uputio novi advokat optuženog Radeta Basare, Tom Gaši.

KoSSev je preneo da se u predlogu traži da se Korenica izuzme iz postupka, zato što je branio i Radeta Basaru i Nedeljka Spasojevića.

Faruk Korenica je kazao da od početka sudskog postupka pred Osnovnim sudom zastupa optuženog Nedeljka Spasojevića, da je zastupao i Radeta Basaru, ali u periodu kada on nije bio obuhvaćen istim predmetom kojim su sada obuhvaćeni svi optuženi za umešanost u ubistvo Olvera Ivanovića.

Korenica je naveo da je Zakonikom o krivičnom postupku naznačeno da u jednom krivičnom postupku branilac ne može da brani dvoje ili više okrivljenih.

„Onog trenutka kada je tužilac odlučio da njegov predmet (Radeta Basare) pripoji ovoj grupi, pozvao me je direktno bivši specijalni tužilac Sulj Hodža i pitao koga želim dalje da zastupam – Radeta Basaru ili Nedeljka Spasojevića“, rekao je Korenica.

On je dodao da se tada izjasnio da želi da nastavi da zastupa Spasojevića, jer je bio njegov branjenik od samog početka.

Ponovio je da ne brani Basaru već godinu dana i dodao da mu nije jasno zašto je njegov sadašnji branjenik Tom Gaši uputio takav zahtev sudu, kao ni zašto je to odlučio da uradi sada.

„Odjednom se pojavljuje novi advokat koji Radeta Basaru brani godinu dana unazad i on je znao da sam ja bio tu samo kod odredjivanja sudskog pritvora i nigde više. I njemu sada pada na pamet, posle godinu dana, da traži moje izuzeće, što je nespojivo sa logikom, jer njegov branjenik i moj branjenik nemaju nikakve kolizije“, kazao je Korenica.

Taj predlog upućen je sudu pre nedelju dana.

Korenica je naveo da je sudija bio u obavezi da odmah o njemu odluči, ali i da do toga nije došlo.

Korenica je ocenio da „nekome smeta to što on (Korenica) traži da se poštuju ustavna i zagarantovana prava svog branjenika Nedeljka Spasojevića“, dodajući da mu sada „samo preostaje da sačeka odluku suda te da ima pravo žalbe“.

On nije mogao da precizira kada će doći do novog ročišta, ali je naveo da očekuje da će se ceo proces odužiti.

Odlukom Apelacionog suda u Prištini, u septembru mesecu predmet ubistva Olivera Ivanovića vraćen je na početak. Žalba odbrane optuženih je usvojena, nakon čega je tužilaštvu vraćena optužnica na uredjenje.

U prethodnom postupku održano je samo jedno ročište, 11. februara kada su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

U procesu koji vodi kosovsko Specijalno tužilaštvo pred Opštim sudom u Prištini, optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Rade Basara. Kao vodje kriminalne grupe optuženi su Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.

Lider Gradjanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sedišta stranke u Kosovskoj Mitrovici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.