U trendu

Kuburović i Grubeša potpisali Protokol o softveru za zatvore u BiH

Ministri pravde Srbije i BiH Nela Kuburović i Josip Grubeša potpisali su u Sarajevu Protokol o ustupanju izvornog koda (Source code) kompjuterskog programa SAPA, namenjenog ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, koji je Ministarstvo pravde Srbije poklonilo Ministarstvu pravde BiH.

SAPA je softver koji funkcioniše 24 časa, sedam dana u nedelji, a omogućava uvodjenje jedinstvenih standarda u načinu rada zatvorskih ustanova, praćenje relevantnih podataka o osobama lišenim slobode, poboljšanje efikasnosti kazneno-popravnog sistema, kao i direktnu analizu podataka i kontrolu rada svih ustanova u Upravi, navedeno je u saopštenju Ministarstva pravde Srbije.

Kuburović je prilikom potpisivanja Protokola rekla da je jedan od glavnih ciljeva Srbije očuvanje regionalne stabilnosti i unapredjenje regionalne saradnje i dodala da je BiH jedan od glavnih partnera na tom putu, zbog čega Ministarstvo pravde nastoji da unapredi saradnju sa kolegama u toj zemlji.

Ona je podsetila da su ta dva ministarstva pre 10 godina potpisala Protokol o saradnji, a da je ta saradnja danas nastavljena kroz unapredjenje sistema izvršenja krivičnih sankcija, odnosno uručenjem softvera i pružanjem pomoći u obukama zaposlenih.

„Nadamo se da će softver kolegama u BiH omogućiti da imaju adekvatnu evidenciju i upravljanje u zatvorskom sistemu, što smo mi i postigli njegovim uvodjenjem pre nekoliko godina“, kazala je Kuburović.

Nela Kuburović je navela da softver, koji je Srbiji donirala EU, omogućava da se u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i u osam kazneno popravnih zavoda vodi jedinstvena i centralizovana evidencija, povezana sa različitim državnim organima, pre svega sudovima, tužilaštvima i policijskim upravama.

Prema njenim rečima, danas je tim softverom u Srbiji obuhvaćeno više od 10.000 aktivnih i oko 50.000 bivših osudjenika.

Grubeša se zahvalio Ministarstvu pravde Srbije i ministarki Kuburović na poklonu, za koji je naveo da je od velikog značaja za BiH, posebno za ustanove za izvršenje krivičnih sankcija u toj zemlji.

Ministar pravde BiH je naveo da je to ministarstvo potpisivanjem protokola sa Ministarstvom pravde Srbije uštedelo finansijska sredstva, ali i obezbedilo uslove za adekvatan penalni tretman.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.