Lavrov: Pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma rizičan i mogao bi izazvati ozbiljne posledice

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da bi svaki pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma bio rizičan i mogao bi izazvati najozbiljnije posledice.

„Dejtonskim sporazum stvorio je krhku ravnotežu, svaki elemenat u ovom sistemu je vrlo važan i bez samo jedne komponente može biti ugrožen čitav sistem i može predstavljati pretnju za čitavu stabilnost“, kazalo je Lavrov na konferenciji za novinare posle sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, Dejtonski sporazum je osnova funkcionisanja BiH, pri čemu treba poštovati ravnopravnost njena dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

„Rusija je jedan od garanata Dejosnkog sporazuma i poštuje dejtonske principe unutrašnje organizacije BiH. Pozivamo sve da poštuju te temeljne principe, kako unutrašnje faktore, tako i one spolja“, istakao je ruski šef diplomatije.

Lavrov smatra da se svi problemi u BiH trebaju rešavati kompromisom, dijalogom, bez mešanja stranih faktora u unutrašnja pitanja BiH.

Govoreći o mandatu Visokog predstavnika, on je ocenio da je tim institutom nametnut zapadni protektorat u BiH i da je OHR već odavno trebalo da okonča svoj mandat u ovoj zemlji.

„OHR pokazuje nepoštovanje prema narodima u BiH i suverenitetu BiH“, ocenio je ruski ministar spoljnih poslova.

Naveo je kako delovanje OHR-a „kompromituje zapadne partnere“, naglašavajući kako je BiH članica Saveta bezbednosti UN-a, odnosno suverena zemlja, zbog čega u njoj ne može biti zadržan medjunarodni protektorat.

„Mi smatramo da su svi narodni u BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati dovoljno zreli da sami mogu rešavati pitanja bitna za njihove nacionalne interese. Ako postoje političke snage, koje podržavaju da o odnosima u BiH odlučuju strani igrači, oni nisu dobri predstavnici interesa svojih naroda“, kazao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije je pozdravio stav Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, navodeći da Evropi ne trebaju nove podele niti nove konfrontacije, koje, kako je naveo, izaziva NATO.

Lavrov je uputio podršku svim zemljama regiona da rešavaju svoje probleme i medjusobne odnose dijalogom, bez uticaja sa strane.

„Mir nema alternativu. Rusija je za to da se svi problemi i sporna pitanja rešavaju dijalogom, uz poštovanje važećih rezolucija Saveta bezbednosti i u skladu sa medjunarodnim pravom“, istakao je on.

Ruski šef diplomatije je istakao da je Republika Srpska dobar partner njegove zemlje, da Rusija sa RS ima dobre veze, ali da je u interesu Rusije i saradnja sa ostalim narodima u BiH.

Lavrov je još rekao da je sa zvaničnicima RS razgovarao o nastavku i unapredjenju ekonomske i kulturne saradnje.

Ruski šef diplomatije doputovao je danas u dvodnevnu posetu BiH, gde se prvo u Istočnom Sarajevu sastao sa zvaničnicima RS.

Boravak Lavrova u Istočnom Sarajevu pratile su pojačane mere bezbednosti.

Ruski šef dipolamatije se večeras, u sarajevskom hotelu Evropa, sastaje sa predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, a sutra sa članovima Predsedništvom BiH i ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.