Lider albanske opozicije pozvan na razgovor o „pranju novca“

TIRANA – Tužilaštvo u Tirani je pozvalo lidera najveće opozicione stranke u Albaniji Demokratije partije Ljuljzima Bašu i bivšeg generalnog sekretara stranke Arbena Ristanija da daju iskaze u vezi sa sporazumom o lobiranju stranke u SAD tokom poslednjih parlamentarnih izbora u Albaniji, prenosi makedonski list Večer.

Albansko tužilaštvo je započelo istragu nakon pisanja američkog magazina „Madr Dzons“ o sredstvima koje je Bašina Demokratska partija plaćala za lobiranje u SAD pre parlamentarnih izbora u Albaniji 2017.

Prema izvorima albanskog tužilaštva, reč je o četiri sumnjiva sporazuma za koje je plaćeno oko 700. 000 dolara, a koje je realizovala kompanija „Binija Trejd LP“ u vlasništvu dvoje državljana Rusije.

Kako prenosi list Večer, pare su bili poslate na račun kompanije „Muzin“, koja je organizovala susrete Ljuljzima Baše sa predstavnicima administracije u Vašingtonu i sa visokim američkim funkcionerima.

Kompanija „Muzin“ je potvrdila da je dobila tri isplate u iznosu od 675. 000 dolara za lobiranje u interesu Demokratske partije Ljuljzima Baše, te da je prvu tranšu od 150.000 dolara uplatila 24. marta 2017. godine kompanija „Binijata Trejd LP“, dok je druge dve tranše isplatila direktno stranka – jednu 27. marta od 25.000 dolara, a drugu 9. juna od 500.000 dolara.

Iz Demokratske partije demantuju da je reč o pranju novca i da su dobili ova sredstava. Čak je i sam Baša u novembru 2017. godine tražio od albanskog tužilaštva da sprovede istragu o ovom slučaju.

(Tanjug)

Napišite komentar