U trendu

Ljubljana voli Zvezdu i srpske konobare

Nakačiti se na internet u pres-centru slovenačkog ministarstva za javnu upravu, tek je malo komplikovanije nego u Pentagonu.

Šifra za vaj-faj sastoji se od nekoliko lozinki, pa me silno obradovao mladi administrator koji je došao da nas ubaci u sistem besplatnog interneta.

Posle putovanja auto-putem i probijanja kroz smetove „bratstva i jedinstva” koje je razbijao vladin „audi 6” s pogonom na četiri točka, očekivao sam barem topli espreso i čašu vode, kao znak dobrodošlice. Srećom, imali smo sitniš u evrima, pa smo svoju zahvalnost izrazili automatu za kafu.

Nije šefica protokola bila neljubazna, naprotiv. Ona se samo robotizovano pridržava pravila o štednji i racionalnom korišćenju sredstava za reprezentaciju.

Preterane izlive srdačnosti u Deželi smatraju nepotrebnim zamaranjem, za razliku od naše euforične gostoljubivosti.

Ministarka za državnu upravu Ana Brnabić, pre odlaska u Davos, stigla je u Ljubljanu da sa slovenačkim kolegom Borisom Koprivnikarom potpiše memorandum o razumevanju, na osnovu kojeg će Slovenija pomoću Srbiji u uvođenju elektronske uprave.

To će za građane značiti ukidanje šaltera, kao i dodatni podstrek razvoju preduzetništva.

Primećujem da sam uskočio u svet elektronike, automata i humanoidnih robota, pa se pitam da li sam ispao iz antikvarnice prepotopskog sveta koji su guši u gomilama papira, potvrda i jutrenja sa šalterskim terminatorima.

(Aleksandar Apostolovski, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar