U trendu

Luka Brčko postaje deo svetske transportne zajednice

BRČKO – Javno preduzeće „Luka Brčko“ pokretanjem kontejnerskog terminala postaće deo svetske transportne zajednice.

To je suština Memoranduma o razumevanju u oblasti unapređenja intermodalnog transporta robe koji su u utorak potpisali predstavnici „Luke Brčko“, „Željeznica Srpske“, „Željeznica FBiH“, „Hrvatskih željeznica – Cargo“ i preduzeća „Belisar“ Brčko, izvestila je Radio-televizija Republike Srpske.

Izvršni direktor za logističke operacije preduzeća „Belisar“ Jovo Ilić rekao je nakon potpisivanja u Brčkom, da je to veliki korak za distrikt jer će privrednim subjektima u distriktu, ali i u regionu doneti novi logistički potencijal.

„Ulazimo u mrežu kretanja kontejnera na svetskom nivou kroz dolazak velikih svetskih kompanija i brodara koji će ovde skladištiti svoje kontejnere i omogućiti privrednim subjektima koji izvoze da svoju robu lakše i brže mogu plasirati na svetsko tržište“, naglasio je Ilić.

Direktor brčanske Luke Marinko Viljušić rekao je da je posao sa kontejnerskim terminalom počeo i da je već pretovaren jedan voz koji je stigao iz „Luke Rijeka“ za potrebe „Belisara“.

„Razvoj kontejnerskog terminala je budućnost, a dolazi i u momentu kada je zatvoren most Brčko-Gunja, između BiH i Hrvatske. Ako bude potrebe, prebacićemo se na železnice i preći na viši nivo pretovara kontejnera. Trenutno imamo oko 200 kontejnera betoniranog i obeleženog prostora, a još imamo oko 6.000 metara kvadratnih prostora za dalje proširenje terminala“, dodao je Viljušić.

Za direktora „Hrvatskih željeznica – Cargo“ Gordana Žurgu ovo je kako za to preduzeće, tako i za Brčko velika stvar „jer je kontejnerski terminal u ‘Luci Brčko’ u ovom trenutku zaveden u sve svetske brodare i oni ga mogu odabrati za vidove prevoza“.

„Znači, roba iz Kine se preko ‘Luke Rijeka’ i ‘Luke Ploče’ može poslati u Brčko. Daćemo sve od sebe da uvedemo redovnu liniju koju planiramo, od kontejnerskog terminala iz Rijeke za Brčko, bar jednom sedmično“, rekao je Žurga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.