U trendu

Lukić:Lakoumni i licemerni predlog Izetbegovića

BANJALUKA – Predlog lidera SDA Bakira Izetbegovića za promenu Ustava BiH kojima bi bile uklonjene odredbe koje onemogućavaju svakom građaninu kandidovanje za Predsedništvo BiH i Dom NP BiH je produžetak Badinterove i evropske „građanizacije“ zemlje, a kojom su srušeni temelji Ustava SR BiH, kaže ekspert za ustavno pravo Radomir Lukić.

Lukić, koji je i profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu, objašnjava da je reč o još jednom u nizu, kako je rekao, Izetbegovićevih egzotičnih, lakoumnih, navodno demokratskih, a duboko nedemokratskih, licemernih i ka dominaciji Bošnjaka usmerenih predloga, koji su već jednom BiH odvukli u građanski rat.

„Reč je o pokušaju da se eliminišu grupne i nacionalne razlike, da se nacionalnom oduzme svaki politički značaj i institucionalni uticaj. Ako je ta politika jednom, posle tadašnjih skoro 50 godina mira, dovela do nestabilnosti i građanskog rata, onda takva navodno nova, a u stvari stara ‘građanizacija’ iz perioda devedesetih, jedino može da i sada, posle 25 godina mira, dovede do istih ili sličnih posledica“, naveo je Lukić u izjavi za banjaučki Glas Srpske.

Ukazao je da je konsocijativna demokratija i jedina sadašnjost i jedina politička i državno-institucionalna budućnost BiH, dok je većinska demokratija ili takozvana građanska demokratija, prema njegovom dubokom ubeđenju, put u nestanak BiH.

„Licemerno oduzimanje ogromnoj većini hrvatske nacije u BiH da bira svog predstavnika u Predsedništvo BiH je najbolji i očigledan primer posledica takve bošnjačke ‘građanizacije’ zemlje“, istakao je Lukić.

Prema njegovim rečima, teško da konstitutivnost jedne nacije može da bude ostvarivana tako da joj druga nacija bira, tačnije nameće, svog predstavnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.