U trendu

Maletić: Protokol upućen bez saglasnosti srpskih predstavnika

SARAJEVO – Zamenik predsedavajućeg Komisije za granicu BiH Nevena Maletić izjavila je danas da je protokol o principima za konačno uređenje granice između BiH i Srbije dostavljen Srbiji prije nego što je razmatran na sednici ove komisije i bez potrebne saglasnosti predstavnika srpskog narod.

„Protokol je dostavljen, a da članovi Komisije nisu znali da se taj dokument priprema“, izjavila je Maletićeva Srni, komentarišući saznanja agencije d su članovi ove komisije Željko Obradović i Edin Kučuković uputili Srbiji protokol o okvirnim kriterijumima za granicu između BiH i Srbija.

Ističući da ni ona kao zamenik predsjedavajućeg Komisije za granicu nije ništa znala o tom dokumentu do održavanja sednice Komisije 9. septembra, Maletićeva je navela da je na toj sednici Protokol ponuđen na razmatranje.

„Mi smo se izjašnjavali o njemu, s tim da dokument nije izglasan s obzirom da su dva člana glasala protiv – Nenad Bajić i ja“, precizirala je Maletićeva.

Ona je objasnila da Komisija broji devet članova i da je za izglasavanje bilo kog dokumenta ili odluke potrebno da za njega glasaju po dva predstavnika svakog od konstitutivnih naroda, što nije bio slučaj kada je reč o ovom protokolu.

„Razmaramo šta dalje raditi, potrebno je informisati Srbiju da to nije zvanični stav Komisije za granice jer nije usvojen prema poslovniku“, navela je Maletićeva.

Prema njenim informacijama, uskoro bi trebalo da bude održan sastanak komisija za granicu Srbije i BiH.

„Radi se na tome da se komisije sastanu, da se iznesu stavovi. Usaglašavamo termine, prema informacijama koje imamo, trebalo bi vrlo brzo da se dogodi taj sastanak“, rekla je Maletićeva.

Prema saznanjima Srne, protokolom koji su u Srbiju uputili članovi ove komisije Željko Obradović i Edin Kučuković predviđeno je da granična linija između BiH i Srbije bude utvrđena na osnovu granice koja je postojala u vrijeme izlaska BiH iz Jugoslavije, odnosno pre rata, a ne na fonu ranijih dogovora dvije strane.

Ranije je dogovarano da granica bude utvrđena na osnovu kriterijuma koji važe svuda gđe su bili ratni sukobi i koje bi, kako predlaže Srbija, trebalo primijeniti u četiri sporne tačke – hidroelektrane „Zvornik“ i „Bajina bašta“, te 10 kilometara pruge Beograd-Bar koja prolazi kroz BiH i opštine Priboj i Rudo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.